Het is inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat landen qua salaris vrij veel van elkaar kunnen verschillen. Maar bij welke landen is het gemiddelde salaris het hoogst? Laten we kijken naar de 10 hoogste gemiddelde salarissen ter wereld.

Top 10 landen met hoogste gemiddelde salaris

Eerder hebben we al de laagste en hoogste minimumlonen ter wereld besproken, waar Nederland een mooie derde plaats had. Hoewel we als Nederland niet op nummer 1 staan, mogen wij ook dit keer zeker niet klagen. Iets wat we goed kunnen. Het gemiddelde salaris van ons kikkerlandje komt namelijk op $ 3.494 – omgerekend € 3.214. Daarmee hebben wij ons op plek negen van de lijst weten te krijgen. Niet de hoogste plaats, maar we doen het absoluut niet slecht.

De meeste landen op deze lijst zijn westers, met uitzondering van drie landen. Net boven Nederland staat namelijk de Verenigde Arabische Emiraten, met een gemiddeld salaris van maar liefst $ 3.498. Een klein verschil, maar daarmee heeft het land wel een achtste plek gekregen. Daarnaast staan Singapore en Qatar ook in de top 10: Qatar staat op de zesde plaats met $3 .982 en Singapore op de derde plaats met $ 4.989. Zij doen het toch nog wat beter als wij.

Maar wie is de nummer één van deze lijst? Die titel gaat naar Zwitserland, met een ongelooflijk gemiddeld salaris van wel $ 6.096. Op nummer twee vinden we Luxemburg met $ 5.015. Ook de Verenigde Staten staat op deze lijst, met een gemiddeld salaris van $ 4.245.

Hier is de volledige top 10:

  1. Zwitserland: $6,096
  2. Luxemburg: $5,015
  3. Singapore: $4,989
  4. Verenigde Staten: $4,245
  5. IJsland: $4,007
  6. Qatar: $3,982
  7. Denemarken: $3,538
  8. Verenigde Arabische Emiraten: $3,498
  9. Nederland: $3,494
  10. Australië: $3,391

Laagste gemiddelde salaris ter wereld

Naast deze prachtige top 10 zijn er ook landen die gemiddeld een stuk minder verdienen. Vooral in landen in Azië en Afrika liggen de gemiddelde maandsalarissen laag, waar mensen minder dan $ 500 verdienen. Hoewel deze landen een duidelijk verschil hebben in welvarendheid, zegt een hoog gemiddeld salaris ook niet altijd dat het land het beter doet dan een ander.

Zo heeft de Verenigde Staten bijvoorbeeld grotere verschillen tussen arm en rijk, waarbij er veel rijken zijn die een extreem hoog salaris hebben, maar ook veel mensen die net aan minimumloon verdienen, wat maar zo’n $ 1.550 per maand is. Het gemiddelde maandsalaris van een land geeft een goede indicatie, maar geen garantie dat er geen armoede of extreem lage lonen zijn.

Daarom doen wij het in Nederland – met een hoog minimumloon én een hoog gemiddeld maandsalaris – toch echt niet zo slecht.