Steeds meer profvoetballers vertrekken naar het Midden-Oosten om hun sport uit te oefenen. Zo was eerst Ronaldo aan de beurt, waarna onder meer Karim Benzema, Sadio Mane, N’Golo Kanté hem volgden. Nu is het Neymar’s beurt om zich bij het Saoedische Al-Hilal te voegen.

Neymar verdient € 80 miljoen per jaar, of € 2,54 per seconde

Neymar da Silva Santos Júnior – beter bekend als Neymar – is een van de meest gewilde Braziliaanse voetballers aller tijden. Hij werd geboren op 5 februari 1992 in Mogi das Cruzes, Brazilië. In 2010 debuteerde de speler in het elftal van zijn thuisland, tot hij in 2013 vertrok om zich bij FC Barcelona aan te sluiten. Ook daar heeft hij vier succesvolle jaren meegedraaid, tot hij overstapte naar Paris Saint-Germain, waar hij tot dit jaar aardig wat wedstrijden heeft mogen spelen.

Echter zagen ook de Saoediërs het talent dat Neymar bezit en wilden ze hem, net als ze bij vele andere grote spelers hebben gedaan, een contract aanbieden. Als Neymar bij Al-Hilal zou gaan spelen zou hij € 80 miljoen per jaar verdienen, evenals vele secundaire arbeidsvoorwaarden.

Zo zouden ze hem een eigen privéjet aanbieden waar hij ten alle tijden gebruik van mag maken, ontvangt Neymar een enorme villa mét personeel, evenals verschillende bonussen. Zo ontvangt de voetballer een bonus van € 80.000 voor iedere gewonnen wedstrijd – dat zal hem zeker extra motiveren om doelpunten te scoren – én krijgt hij zelfs een bonus van € 500.000 voor iedere social media post waarin hij Saoedi-Arabië promoot. Uiteraard zag de Braziliaan dit wel zitten, dus heeft hij een 2-jarig contract getekend bij Al-Hilal.

Uitstotende privéjet

Niet iedereen is enthousiast over de move van PSG-aanvaller Neymar. Om hem van Parijs naar Riyad te escorteren werd het luxueuze privéjet van de club ingeschakeld. De Boeing 747, oorspronkelijk eigendom van prins Alwaleed bin Tala, de oom van kroonprins Mohammed bin Salman, van de club is omgetoverd tot een weelderig privévliegtuig met marmeren vloeren en pluche leren banken.

Aanvankelijk zate er 400 passagiersstoelen in, maar die zijn vervangen door een aantal luxe ruimtes, zoals een eetkamer voor 14 personen en meerdere slaapkamers. In het midden van de cabine werd ook een gouden troon geplaatst. Neymar blij, klimaatactivisten niet zozeer. Het vliegtuig ter waarde van $ 500 miljoen is namelijk behoorlijk vervuilend. Een 747 stoot gebruikelijk ongeveer 8,4 ton CO2 uit per uur tijdens de vlucht. Bij een vlucht van meer dan zes uur – Parijs naar Riyad – is dat iets meer dan 53 ton kooldioxide.

Hoewel het al jaren duidelijk is dat ’s werelds beste voetballers voornamelijk via de lucht reizen, is het in dit geval uitzonderlijk, aangezien de privéjet alleen Neymar en zijn entourage kwam ophalen. Bovendien vinden mensen het belachelijk dat overal regels worden verzonnen om klimaatverandering tegen te gaan, terwijl superjachten en privéjets blijven toegestaan. “Ik kan niet geloven dat ik uit papieren rietjes moet eten terwijl mensen privé vliegen! Wat een tijdverspilling”, schrijft iemand. Eenander voegt aan: “En mijn regering zegt dat ik de verwarming in de winter uit moet laten.”