Velen dachten dat het slechts ambitieuze blauwdrukken waren, maar in Saudi-Arabië zijn ze afgelopen jaar daadwerkelijk begonnen aan de bouw van megaproject NEOM. Om de toekomstige inwoners van voeding te voorzien heeft de regering een miljoenencontract gesloten met een Nederlandse kassenbouwer.

Het absurde NEOM City-project

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman kan en zal het ondenkbare doen. Dat bewijst hij met zijn bizarre megaprojecten, waar NEOM er slechts één van is. Om de kilometerslange woestijnstad tot een succes te brengen is een Nederlands kassenbedrijf ingeschakeld om gewassen in de woestijn te verbouwen. Ondanks de extreme hete zomers en het onvruchtbare klimaat, zal Van der Hoeven Horticultural Projects de visie van de ambitieuze royals moeten omzetten in een bloeiende realiteit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NEOM (@discoverneom)

Dat is absoluut geen overbodige luxe, want met een woestijnklimaat – variërend van 43°C in de kustgebieden tot 38°C in het binnenland – moet Saoedi-Arabië ongeveer 80 % van zijn voedsel importeren. Bin Salman doet alles in zijn macht om NEOM “de meest voedselonafhankelijke stad ter wereld” te maken, waardoor deze ontwikkeling niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Deal met Van der Hoeven Horticultural Projects

Volgens Al Arabiya is er een contract van gesloten van $ 120 miljoen met het Nederlandse bedrijf Van der Hoeven, waarin twee proefkassen – die eind 2024 voltooid moeten zijn – vermeldt staan. De testfaciliteiten komen op een lap grond van 110.000 vierkante meter en zijn uitgerust met een nieuw door zonne-energie en zeewater aangedreven koelsysteem dat niet afhankelijk is van het gebruik van fossiele brandstoffen, de geldkraan van het land.

NEOM

Foto: NEOM

Het Nederlandse bedrijf zet de allernieuwste tuinbouwtechnologieën in, waaronder door kunstmatige intelligentie aangestuurde gewasteelt en geavanceerde waterfiltratiesystemen, en streeft ernaar om de eerste locatie in augustus volgend jaar in gebruik te nemen.

Michiel Schoenmaeckers, CEO van Van der Hoeven, meent dat het contract qua “omvang is ongekend in de branche” en ze zijn enorm blij dat ze zijn gekozen om bij te dragen. “Als Van der Hoeven hebben we een rijke traditie in het creëren van duurzame tuinbouwoplossingen volgens de hoogste technische en milieunormen”, zegt hij. “De reikwijdte van dit contract stelt ons in staat om de nieuwste technologieën te realiseren en te demonstreren, met als doel de tuinbouwsector op wereldschaal vooruit te helpen op het gebied van klimaatneutrale klimaatbeheersing, efficiënt waterbeheer en AI-gestuurde teelt en oogst.”

The Line

Gelegen aan de kust van de Rode Zee, zal NEOM verdeeld worden in tien regio’s, waar ook ‘The Line’ onderdeel van is. Tegen 2030 moet ‘The Line’ zo’n 380.000 nieuwe banen creëren en tegelijkertijd “de ultieme balans tussen werk en privé bieden.” Binnenin het ambitieuze bouwers in zal ruimte gemaakt worden voor woningen, winkelcentra, recreatiegebieden, scholen en parken. In werkelijkheid wordt het een 170 kilometer lange wolkenkrabber, bestaande uit twee stroken.

De hierboven genoemde kassen, samen met innovatieve verticale landbouw, zullen Neom helpen om zelfvoorzienend te worden en tegelijkertijd milieuvriendelijk te blijven. Zo heeft de discutabele Mohammed Bin Salman ook al 750.000 zonnepanelen laten installeren in navolging van het streven naar duurzaamheid.