Het is inmiddels alweer meer dan 1,5 jaar geleden dat de bloederige oorlog in Oekraïne begon. Sindsdien is het komen en gaan van EU-sanctiepakketten voor de Russische oligarchen; steenrijke magnaten in de kring van president Vladimir Poetin. Ook hij deelt vanzelfsprekend mee in de malaise en zijn superjacht ligt dan ook aan de ketting in Italië, alwaar de immense sloep opgeknapt zal worden.

Superjacht van Vladimir Poetin aan de ketting in Italië

24 februari 2022 werd een datum die eigenlijk niemand meer voor mogelijk had gehouden. Het ene land valt het ander aan, in de naam van Rusland valt Oekraïne binnen. Nu, anderhalf jaar verder gaat het gevecht nog altijd oor. Tienduizenden mensen zijn al gesneuveld. Gezien het risico op verdere escalatie binnen Europa besloot de Europese Unie niet om mee te helpen met vechten.

In plaats daarvan richtten ze hun vizier op de oligarchen, steenrijke magnaten in Poetin’s kring. Hun huizen, jachten en auto’s werden aan de ketting gelegd of verkocht. Daarnaast werd hun vermogen, veelal verspreid in landen als Zwitserland, bevroren.

Ook het jacht van Poetin zelf werd aan de ketting gelegd, en wel in Italië. Opvallend genoeg verhuisde de Russische president zijn andere jacht ‘Orka’ op 7 februari – twee weken voor de inval – al naar Kalingrad, een stuk Rusland tussen Polen en Litouwen.

Zijn andere jacht ligt dus nog altijd voor de Italiaanse kust in Toscane. De Italiaanse Sea Group, een bedrijf dat zich bezig houdt met de productie van luxueuze superjachten, vertelde dat het 140 meter lange superjacht ‘Scheherazade’ wordt opgeknapt. De eigenaar van het jacht heeft betaald voor het herstel en het onderhoud.

Twee landingsplaatsen voor helikopters en een zwembad

Volgens Bloomberg kost het in beslag nemen van dergelijke jachten miljoenen. Zo hebben de Italiaanse autoriteiten minsten vier schepen in beslag genomen, waaronder de Scheherazade. Dat laatstgenoemde superjacht beschikt over twee landingsplaatsen voor helikopters en een zwembad dat kan transformeren tot een dansvloer.

Naar verluidt zal het opknappen van de ‘Scheherazade’ zo’n $ 40 miljoen per jaar kosten.