Een nieuw huis kopen is altijd spannend. Je gaat immers een hypotheeklening aan voor tientallen jaren en bovendien zijn de huizenprijzen zodanig gestegen, dat het om een erg groot geldbedrag gaat. Als je een huis koopt, kies je altijd een huis waar je je echt goed bij voelt. Dat voelt als een echt thuis. Wanneer je helemaal verliefd bent geworden op een woning, is het tijd om die gevoelens even aan de kant te zetten. Het is tijd om dan te overwegen of je het huis ook financieel kunt dragen. En er zijn meer zaken waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt.

Tips om een huis te kopen

Als je een huis wilt kopen, kan het lastig zijn om een goed huis te vinden. Het is immers belangrijk dat het huis past bij het financiële plaatje, maar dat je jezelf ook in het huis en in de desbetreffende buurt ziet wonen. Daarom kan het kopen van een huis best een uitdaging zijn. We hebben een aantal tips voor je die je kunt gebruiken als je een (eerste) woning gaat kopen.

  1. Kijk naar de financiële mogelijkheden

Dromen van een mooie woning is prima, maar het is belangrijk dat je niet te ver wegdroomt. Koop een huis dat past binnen je financiële mogelijkheden. Zorg er dus voor dat je eerst een berekening hebt laten maken van hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het helpt als je al eigen geld hebt gespaard dat je kunt inbrengen bij de aankoop. Als je weet wat de financiële mogelijkheden zijn, kun je beginnen met het zoeken van een woning die binnen je budget past.

2. Kies voor een opstalverzekering

Veel hypotheekverstrekkers eisen van je dat je kiest voor een opstalverzekering. Onder meer een verzekeraar als Allianz Direct biedt dergelijke verzekeringen aan. Zo’n verzekering is onderdeel van de woonverzekering. Met een opstalverzekering is het mogelijk om je te dekken tegen schade aan de woning. Een opstalverzekering dekt alles wat aan de woning vast zit. Denk bijvoorbeeld aan de muren, het dak en andere spullen die je niet gemakkelijk kunt meenemen bij een verhuizing. Op die manier kun je voorkomen dat je in het geval van bijvoorbeeld een storm geconfronteerd wordt met hoge kosten om het dak te laten repareren.

3. Overweeg een inboedelverzekering

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar wel goed om te overwegen. Met een inboedelverzekering als onderdeel van een woonverzekering is het mogelijk om de voorwerpen in huis te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan die dure gamecomputer, je laptop, horloge of televisie. Als er dan brand ontstaat in de woning, hoef je niet alle spullen zelf te betalen als je deze opnieuw wilt aanschaffen. De inboedelverzekering dekt meestal de eerste paar jaar na aanschaf van een voorwerp de nieuwwaarde. Na drie jaar krijg je meestal de dagwaarde. Daarmee is dit een verzekering die zeker het overwegen waard is.

4. Bekijk meerdere huizen

Het is goed om altijd meerdere woningen te bezichtigen. Ook als je een bepaald huis waarschijnlijk niet wilt gaan kopen, kan het toch goed zijn om een bezichtiging in te plannen, zodat je uiteindelijk meerdere woningen met elkaar kunt vergelijken. Vaak is het mogelijk om een woning te verbouwen, zodat deze meer naar je smaak is. Bezichtig dus verschillende woningen in de prijsklasse die je hebt vastgesteld. Zo krijg je een breder beeld van wat er allemaal mogelijk is en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Als je een paar huizen hebt gezien en ondertussen verliefd wordt op een zekere woning, is dat waarschijnlijk het huis dat je echt wilt hebben.

Om dat zeker te weten, kun je een lijstje met je woonwensen maken. Sorteer deze woonwensen op volgorde van belangrijkheid. Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk voor je zijn om een woning dichtbij een basisschool te vinden of een woning met een garage. Wees niet te star met je eisen. De woningprijzen vragen meestal om wat water bij de wijn.

5. Schakel de hulp van een makelaar in

Heb je je droomhuis gevonden, of ga moet je er nog naar op zoek gaan? Schakel dan de hulp van een ervaren makelaar in. Je wilt immers ook weten of je wel de juiste prijs voor een woning betaalt. Zeker als je niet veel ervaring hebt met het voeren van de onderhandelingen, is het goed om een makelaar in de arm te nemen. Deze vraagt ook meteen op of het huis verborgen gebreken heeft.