Treedt in de schimmige wereld van de misdaad en je zult ontdekken dat het wellicht financieel gewin kan opleveren. Maar ten koste van wat? Er zijn individuen die, vaak letterlijk, over lijken gaan voor een paar knaken. Of dat het waard is? Natuurlijk niet. Maar desalniettemin: in dit artikel hebben we wederom drie van de meest welvarende criminelen en hun vermogen op een rijtje gezet.

Semion Mogilevich

Deze Russische criminele leider, geboren in Oekraïne, wordt vermoedelijk rijkdom ter waarde van $10 miljard toegedicht. Hij heeft onlangs een zeer georganiseerde illegale onderneming opgezet. Wetshandhavingsinstanties in de Europese Unie en de Verenigde Staten noemen hem de ‘baas der bazen’ van Russische maffia syndicaten wereldwijd.

Hij staat al jarenlang op de Most Wanted-lijst van het FBI en is tot nu toe aan justitie ontsnapt, waardoor hij wordt beschouwd als ‘de gevaarlijkste crimineel ter wereld’. Het FBI beschuldigt hem onder andere van wapenhandel, contractmoorden, ontvoering, smokkel en internationale prostitutie. Hij leidt een vrij leven in Moskou en heeft sterke politieke connecties.

Klaas Bruinsma

Dan nu wat ”Hollandse Glorie”, althans, als u het zo durft te noemen: We hebben het over de Nederlandse narcoticabaron Klaas Bruinsma, jarenlang de marktleider van de Hollandse zwarte markt. In de late jaren tachtig was Bruinsma zelfs de grootste speler in Europa op het gebied van verboden middelen. Dankzij zijn connecties binnen de politie wist hij lange tijd uit handen van justitie te blijven.

In 1991 werd hij geliquideerd door Martin Hoogland, een voormalig politieman met banden met de Joegoslavische maffia. Het is moeilijk in te schatten hoeveel vermogen Bruinsma vergaard heeft, maar we vermoeden dat hij niets tekort kwam.

Meyer Lansky

Lansky, ook wel bekend als de “boekhouder van de maffia,” speelde een centrale rol in de wereld van illegaal gokken die floreerde gedurende de jaren 1930. Dankzij zijn financiële expertise klom hij snel op binnen criminele organisaties en vergaarde een geschat vermogen van maar liefst $400 miljoen.

Zijn nauwe samenwerkingen met beruchte gangsters zorgden ervoor dat hij aan tafel zat bij machthebbers, terwijl zijn ongeëvenaarde talent om financiële systemen te manipuleren ervoor zorgde dat zijn rijkdom bleef groeien.

Heeft u de smaak te pakken? Benieuwd naar het vermogen van andere criminelen? Lees hier over de drie van de rijkste criminelen uit de geschiedenis.