Na het afleveren van de jachten van Jeff Bezos en Steven Spielberg heeft de Nederlandse scheepswerf Oceanco tijd om aandacht te vestigen op de volgende projecten. Eén daarvan, genaamd Project Y722, wordt met 111 meter een van de grootste en is naar verluidt gekocht door Gabe Newell, een populaire game-ontwikkelaar met een geschat vermogen van $ 3,9 miljard.

Project Y722 van Oceanco

Het nieuwe superjacht verliet in juni jongstleden voor het eerst de fabriek in Zwijndrecht verlaten om naar Alblasserdam verscheept te worden om daar te beginnen met de uitrusting.

Volgens de werf zal het jacht zich beschikken over “innovatieve technologieën”, een lay-out hebben die de “conventies tart” en zich richt op het samenbrengen van groepen. Accommodatie is aanwezig voor 22 gasten en 33 bemanningsleden, maar zij kunnen pas in 2025 komen overnachten. Als alles volgens planning verloopt zal het project in dat jaar namelijk pas voltooid zijn.

Koru van Amazon-miljardair Jeff Bezos mag met 127 meter langer dan wel langer zijn, Project Y722 zal met haar 5.000 GT qua volume het grootste jacht van de Oceanco-vloot worden.

Eigenaar van het grootste superjacht van de Nederlande werf

“Bij Oceanco gedijen we door samen te werken met visionaire klanten en hun teams om jachten te bouwen die de status quo uitdagen en voor inspiratie naar de toekomst kijken”, aldus Marcel Onkenhout, CEO van Oceanco. “Het is zeer de moeite waard om op zo’n positieve en betrokken manier met een eigenaar en zijn team te mogen samenwerken. Van haar unieke lay-out en filantropische activiteiten tot haar vooruitstrevende, toekomstbestendige technische capaciteiten: de Y722 is in elk aspect een pionier.”

Hoewel scheepswerven discreet zijn over hun klantenkring, kunnen ze niet voorkomen dat gegevens uitlekken. Zo zou de eigenaar van dit nieuwe superjacht Gabe Newell zijn. Deze Amerikaan is een prominente figuur in de game-industrie en staat vooral bekend als mede-oprichter en managing director van Valve Corporation, een invloedrijk softwarebedrijf dat enkele van de meest geliefde en baanbrekende videogames heeft gemaakt.

Gabe Newell

Geboren op 3 november 1962 in Seattle, heeft Newell een opmerkelijke carrière opgebouwd die hem niet alleen erkenning heeft gebracht, maar ook een aanzienlijke rijkdom. Na het stoppen van zijn studie aan Harvard begon Newell zijn professionele carrière bij Microsoft, waar hij zich bezighield met de ontwikkeling van Windows 1.01, 1.02 en 1.03.

In 1996 richtte Newell samen met Mike Harrington de Valve Corporation op, met de ambitie om innovatieve en meeslepende videogames te creëren. Valve’s eerste release was de revolutionaire first-person shooter Half-Life, die enorm succesvol was en de basis legde voor een langdurige invloed in de game-industrie. Onder zijn leiding heeft Valve verschillende succesvolle spellen uitgebracht, waaronder de Portal-serie, Team Fortress 2 en Left 4 Dead.

Naast het ontwikkelen van succesvolle games, heeft hij zichzelf ook op de kaart gezet als ondernemer met strategische investeringen. Een belangrijk aspect van zijn financiële succes is het digitale game-distributieplatform Steam, dat eigendom is van Valve.