De lijst der rijken wordt al decennia gedomineerd door Amerikaanse mannen, maar eens in de zoveel tijd wordt er een Aziaat naar boven geschoven in de top 10. Op de 10e plek van de Bloomberg Billionaires Index staat nu de Indische zakenman Mukesh Ambani.

Begin van Mukesh Ambani

Mukesh Ambani werd in april van 1957 geboren in Jemen en in 1958 verhuisde het gezin (bestaande uit zijn ouders, twee broers en twee zussen) naar Bombay. De jonge Mukesh Ambani begon daar te werken als pompbediende, maar is ondertussen de CEO van Reliance Industries Limited dat in 1966 werd opgericht door zijn vader, wijlen Dhirubhai Ambani.

Het bedrijf staat sinds 2021 op de 155e plaats op de Fortune Global 500-lijst van ’s werelds grootste bedrijven. Reliance is India’s grootste exporteur met zo’n 8% van de totale goederenexport van India en heeft een werknemersbestand van circa 236.000.

Hoewel het familiebedrijf groot werd middels het exploiteren van natuurlijke energiebronnen, investeert het bedrijf onder leiding van Ambani in meerdere sectoren, zoals internet, technologie en infrastructuur. En het blijkt ook één van de beste werkgevers van het land te zijn. Zo won het eerder al ‘India’s Best Employers Among Nation Builders 2021′ door het Great Place to Work-instituut, een wereldwijde autoriteit op het gebied van werkplekcultuur.

Rijkste man ter wereld

Zijn meest spraakmakende moment vond plaats in 2007, toen hij door een rally op de Indiase aandelenmarkt en de versterking van de Indiase roepie de marktkapitalisatie van de bedrijven van de Reliance-groep verhoogde, waardoor hij voor eventjes mocht strijken met de eer: rijkste man ter wereld. Momenteel staat hij op de Bloomberg Billionaires Index op plaats numero 10 met een geschat vermogen van $ 89.4 miljard. Ter vergelijking: dat is meer dan het Bruto Binnenlands Product van Wit-Rusland.

Een plaats lager staat zijn landgenoot Gautam Adani. Hij is de voorzitter en oprichter van de Adani Group, een multinationaal conglomeraat dat zich bezighoudt met ontwikkeling en exploitatie van havens in India. Deze 59-jarige moet het doen met $ 86 miljard. De volgende Aziaat vinden we pas terug op plek 18, de Chinees Zhong Shanshan. Hij is de oprichter van drankbedrijf Nongfu Sprin, met een vermogen van $ 60,3 miljard.

Een van ’s werelds meest bewonderde bedrijfsleiders

Mukesh Ambani is erkend als een van ’s werelds meest bewonderde bedrijfsleiders en heeft verschillende onderscheidingen ontvangen als erkenning voor zijn leiderschapskwaliteiten. In 2004 reikte Total Telecom hem de World Communication Prize uit en de Universiteit van Pennsylvania kende hem in 2010 de Dean’s Medal toe aan de School of Engineering and Applied Science. In datzelfde jaar verwelkomde het World Economic Forum hem als lid van het bestuur.

Eigenaar van ’s werelds duurste huis

Hij is de eigenaar van cricketteam Mumbai Indians uit de Indian Premier League, maar ook van ’s werelds duurste woning: het 27 verdieping tellende Antilia. Deze wolkenkrabber van een huis bevindt zich in het hart van hoofdstad Mumbai en wordt beschouwd als het duurste huis in de geschiedenis van de mensheid, met een bouwkost van meer dan $ 1 miljard.

ANTILIA

Met een totale oppervlakte van 4.532 m² is het momenteel tevens de op één na grootste privé-woning ter wereld en heeft het pand een unieke architectuur, waarbij elke verdieping anders is ontworpen met verschillende materialen. Elke verdieping heeft zijn eigen doel, van autogarages tot spa’s, sportscholen en binnenzwembaden en heeft zelfs een helikopterplatform bovenop het dak.