De roemruchte oprichter van de inmiddels failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is officieel schuldig verklaard aan één van de grootste miljardenfraudes en oplichtingen ooit. Dat heeft een jury in de Verenigde Staten afgelopen donderdag bepaald in de rechtszaak tegen de ooit zo bewierookte ‘wonderboy’. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van 110 jaar.

Grootschalige fraude aan het licht na omvallen cryptobeurs FTX

De 31-jarige Bankman-Fried maakte naam als oprichter van het immens succesvolle cryptoplatform FTX. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd gold hij als één van de meest toonaangevende mensen in de wereld van het virtuele geld. Op het toppunt was het bedrijf liefst $ 32 miljard waard. Bankman-Fried werd bewierookt met termen als ‘wonderboy’, ‘wizzkid’ en ‘cryptokoning’. Zijn eigen vermogen werd destijds geschat op een goede $ 26,5 miljard. Dat bedrag slonk na de cryptocrash echter al snel, de ‘cryptokeizer zonder broek’ verloor in één klap liefst 94% van zijn vermogen. Het bleek slechts het begin van een ondergang die zijn weerga niet kende.

Want nadat aan het licht kwam dat Bankman-Fried geld van zijn klanten doorsluisde naar zijn eigen investeringsfonds Alameda Research om daarmee risicovolle investeringen te doen, ging het bedrijf failliet. Klanten konden immers niet meer bij hun geld. Uit pure wanhoop klopte de Amerikaan aan bij grote rivaal Binance. Aanvankelijk leek er een deal te komen tussen de twee cryptofirma’s, maar nadat bekend werd dat de problemen van een dergelijke grootte waren, werd die deal afgeblazen en was het faillissement van FTX een feit.

Bankman-Fried werd vervolgens gearresteerd op de Bahama’s, de plek van waar hij opereerde. Hem werd een miljardenfraude ten laste gelegd. Dat feit ontkende hij altijd, hij dacht dat het geoorloofd was dat Alameda geld van FTX ‘leende’. Hij zou zich niet hebben gerealiseerd hoe groot de schulden waren geworden tot beide bedrijven failliet gingen.

Sam Bankman-Fried riskeert celstraf van 110 jaar

Tegen de Amerikaan liepen uiteindelijk zeven zaken: twee voor fraude en vijf voor samenzwering. Na vijftien lange zittingsdagen en een overleg van de jury van zo’n vijf uur op de slotdag van de zitting werd de voormalige ‘cryptokoning’ op alle fronten schuldig verklaard. Bankman-Fried werd ervan verdacht zeker $ 8 miljard van zijn klanten te hebben weggesluisd, wat het één van de grootste fraudezaken ooit maakte.

De maximale straf voor de fraude en samenzwering waaraan Sam Bankman-Fried schuldig werd verklaard, is 110 jaar. Hoe hoog zijn straf daadwerkelijk zal zijn, wordt in een zitting op 28 maart 2024 bepaald. Bankman-Fried verklaarde vlak na de uitspraak donderdag dat hij zijn veroordeling zal aanvechten.