Op een veiling in New York heeft een iconische Ferrari 250 GTO uit 1962 liefst $ 51,7 miljoen opgeleverd. Het wordt daarmee in één klap de op één na duurste geveilde auto ter wereld. Het voertuig was al 38 jaar in bezit van een Amerikaanse verzamelaar, aldus veilinghuis RM Sotheby’s.

Iconische Ferrari 250 GTO uit 1962 geveild in New York

De veiling vond afgelopen 13 november plaats. De Ferrari wordt bestempeld als iconisch. Met dit exemplaar zijn behoorlijk wat rondjes geracet. Zo is het de enige GTO Tipo uit 1962 waarin de Scuderia Ferrari racete, behaalde het een klasse-overwinning en 2e algemene finish op de 1000 kilometer van de Nürburgring in 1962 en werd hij bestuurd door Mike Parkes en Lorenzo Bandini namens Scuderia Ferrari tijdens de 24 uur van Le Mans in 1962.

Ferrari 250 GTO

Bron: RM Sotheby’s

Deze Ferrari 250 GTO belichaamt een unieke bouwgeschiedenis met opmerkelijke race-stamboom uit diezelfde periode, waaronder zeldzaam gebruik door de fabriek, en is één van de meest bijzondere voorbeelden van het model. Chassisnummer 3765 is het enige Works GTO-exemplaar dat oorspronkelijk was uitgerust met een 4-liter motor. Deze motor werd gebouwd in de stijl van Colombo, de speciale benzine-aangedreven Ferrari-motor tussen 1947 en 1988, maar met een grotere cilinderinhoud van bijna vier liter. In deze versie werd hij afgewerkt met dry-sump-smering in de versnellingsbak en afgesteld met speciale carburateurs en nokkenassen.

Ferrari 250 GTO

Bron: RM Sotheby’s

Nadat de Ferrari jarenlang dienstdeed als gerenommeerde racevoertuig, werd de bolide in augustus 1974 verkocht aan Fred Leydorf uit Birmingham, Michigan. In de daaropvolgende tien jaar stelde hij de GTO tentoon op ten minste vijf bijeenkomsten. In april 1985 verkocht Leydorf de Ferrari weer, waarna deze in de handen geraakte van een Amerikaanse fervente verzamelaar. Uiteindelijk heeft deze beste man de 250 GTO zo’n 38 jaar in zijn bezit gehad.

Op één na duurste geveilde auto ooit

Bij de veiling van veilinghuis Sotheby’s in New York ging de wagen uiteindelijk voor $ 51,7 miljoen onder de hamer, omgerekend € 48,3 miljoen. Het is daarmee zogezegd de op één na duurste geveilde auto ooit.

Ferrari 250 GTO

Bron: RM Sotheby’s

De duurste auto die ooit op een veiling werd verkocht, is en blijft een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955. Deze auto werd in 2022 geveild voor een recordbedrag van $ 143 miljoen. Die hoogte gaat echt om het veilingbedrag. Zakenblad Forbes weet ons namelijk te melden dat dat er in 2018 nog 78 miljoen dollar werd neergelegd voor een zelfde soort Ferrari 250 GTO.

Het veilinghuis had overigens gerekend op een nog hogere opbrengst. Sotheby’s verwachtte zeker 60 miljoen dollar. Wie de raceauto heeft gekocht, is niet duidelijk.