Pieter Omtzigt is één van de meest gerenommeerde politici van Nederland. De Hagenaar, momenteel woonachtig in Enschede, heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als “dossiervreter”, en is door zijn vasthoudendheid onder burgers één van de meest gerespecteerde staatsmannen. Wat heeft die rol in de Tweede Kamer hem de afgelopen jaren opgeleverd?

De politieke carrière van Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt, geboren op 8 januari 1974 in Den Haag, is sinds 2003 – met een korte onderbreking in 2010 en 2021 door een burn-out – Tweede Kamerlid. Hij studeerde economie, waarna hij zich gelijk een positie verwierf in de Staten-Generaal. Daar wist hij samen met Renske Leijten van de SP de toeslagenaffaire bloot te leggen. Iets wat hem door de ambtenaren niet in dank werd afgenomen, maar door gedupeerde burgers wel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pieter Omtzigt (@pieteromtzigt)

Omtzigt was lange tijd lid van het CDA. In 2021 was hij verwikkeld in een strijd met Hugo de Jonge om het lijsttrekkerschap van de partij. De Jonge won nipt met 51%. Aan die uitslag werd getwijfeld, omdat Omtzigt bij de leden de meeste voorkeursstemmen kreeg. Tot overmaat van ramp raakte Omtzigt ook betrokken bij de ‘functie elders’-rel. Tijdens de formatiebesprekingen voor het vormen van een nieuwe coalitie zei een politicus, vermoedelijk demissionair premier Mark Rutte, dat Omtzigt een ‘functie elders’ verdiende.

Het leidde tot een burn-out bij Omtzigt, die een tijd uit de politiek stapte en brak met het CDA. Ongeveer een maand daarna keerde hij terug als zelfstandig kamerlid, alvorens hij begin dit jaar zijn eigen politieke partij oprichtte: Nieuw Sociaal Contract. Met die partij deelt hij op het moment van schrijven de derde plek in de peilingen met GroenLinks/PvdA, waar Frans Timmermans lijsttrekker van is.

Het salaris en vermogen van de doorgewinterde politicus

Het salaris van Pieter Omtzigt staat gelijk met dat van alle kamerleden. Dat komt neer op komt neer op € 8.599 bruto per maand, wat neerkomt op een salaris van € 5.175,58 netto. Daar komen ook nog neveninkomsten bij zoals een vakantiebonus, een eindejaarsuitkering en onkostenvergoeding. Het is bij Omtzigt onbekend hoeveel dat precies bedraagt, maar vermoedelijk kan hij zijn salaris optrekken tot zo’n 10.000 per maand. De politicus verdient zo’n € 120.000 per jaar.

Het is onbekend hoeveel zijn precieze vermogen bedraagt, maar dat zal ergens in de tonnen zijn.