Shakira, de wereldberoemde Colombiaanse zangeres, bevindt zich momenteel in het middelpunt van een serieuze belastingfraudekwestie in Spanje. Ze wordt beschuldigd van het ontduiken van maar liefst € 14,5 miljoen aan inkomstenbelasting tussen 2012 en 2014. Daarnaast wordt haar verweten bedrijven in belastingparadijzen op te zetten om haar tourinkomsten van 2018 te verbergen, wat neerkomt op een totaalbedrag van € 19,8 miljoen aan belastingontduiking.

Shakira riskeert gevangenisstraf en opvallende weigering van schikking

Het bewijs tegen Shakira is afkomstig van de Spaanse Belastingdienst, die stelt dat ze sinds 2011 in Barcelona woont, in tegenstelling tot haar belastingaangiften waarin ze beweert op de Bahama’s te verblijven. Onderzoekers hebben haar social mediaposts en aanwezigheid bij wedstrijden van haar echtgenoot – en ex-echtgenoot Gerard Piqué – gebruikt als bewijsmateriaal.

Als gevolg van de vermeende fraude loopt Shakira het risico van een gevangenisstraf van acht jaar en een boete van maar liefst € 23,5 miljoen voor de eerste zaak. Daarnaast is er een afzonderlijk onderzoek gaande naar haar zakelijke activiteiten. Het opvallende is dat Shakira ervoor heeft gekozen geen schikking te treffen met de autoriteiten, wat suggereert dat deze zaak mogelijk een langdurig juridisch proces zal worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Shakira (@shakira)

Verdediging en getuigen in de rechtbank

In vergelijking met geruchtmakende belastingfraudezaken, zoals die van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, overstijgt de vermeende belastingontduiking van Shakira alle anderen. Veel beroemdheden kiezen voor schikkingen om de openbaarmaking van hun financiële situatie te vermijden, maar Shakira ontkent de beschuldigingen en wijt deze aan haar relatie met een Spaans staatsburger. Ze is vastbesloten haar naam in de rechtbank te zuiveren en heeft tal van getuigen opgeroepen om namens haar te getuigen.

Het lopende juridische proces zal naar verwachting doorgaan tot minstens 14 december, hoewel de exacte datum van het definitieve vonnis nog onzeker is. Gezien de complexiteit van de zaak en het aantal betrokken getuigen, lijkt dit echter een langdurige juridische strijd te worden.

Ongewisse afloop en impact op imago en carrière

Deze belastingfraudezaak heeft veel aandacht gekregen in binnen- en buitenlandse media. De publieke opinie is verdeeld, waarbij sommigen vinden dat Shakira gestraft moet worden voor haar vermeende wangedrag, terwijl anderen haar steunen en geloven dat ze onschuldig is. Ongeacht de uitkomst van het juridische proces zal deze belastingfraudezaak ongetwijfeld gevolgen hebben voor Shakira’s imago en carrière. Het is afwachten hoe deze zaak zich verder zal ontwikkelen en welke impact het zal hebben op de toekomst van de populaire zangeres.