Als u supporter van de Eindhovense club PSV bent, beleeft u waarschijnlijk goede tijden. De formatie van trainer Peter Bosz staat fier bovenaan in de Eredivisie, met zeven punten voorsprong op naaste belager Feyenoord en wist zich woensdagavond te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League door Sevilla op miraculeuze wijze te verslaan. Daardoor mag de Eindhovense club een aardig zakcentje opstrijken.

PSV na vijf jaar weer terug in de Champions League

De laatste keer dat PSV voor dit seizoen in de Champions League actief was, was in 2018. Vijf jaar geleden dus. Het was het seizoen waarin concurrent Ajax vriend en vijand wist te verbazen door de halve finale van het miljardenbal te halen. Destijds werd de club, toen nog onder leiding van trainer Mark van Bommel, gekoppeld aan grote namen als FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. PSV eindigde onderaan de poule.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PSV (@psv)

Hoe anders is dat in 2023. Nadat de Eindhovenaren in de voorrondes wisten af te rekenen met het Oostenrijkse Sturm Graz en het Schotse Rangers, werden ze in de poulefase gekoppeld aan Arsenal, Sevilla en RC Lens. Na een valse start op bezoek bij Arsenal (4-0 verlies) speelde PSV vervolgens gelijk tegen Sevilla en Lens, won het daarna van diezelfde Franse club, alvorens het deze week op bezoek ging in Andalusië. Tot de 60e minuut stond PSV 2-0 achter, waarna een rode kaart voor Sevilla alles veranderde. PSV won uiteindelijk op miraculeuze wijze met 2-3 en is met nog één wedstrijd te gaan verzekerd van de volgende ronde.

Zoveel verdient de Eindhovense club met het behalen van de achtste finales in de Champions League

PSV was toen bekend werd dat zij zich voor de Champions League hadden gekwalificeerd al een startpremie van zeker € 15 miljoen. Daarnaast mag PSV door de overwinningen op Sevilla en Lens € 5,6 miljoen aan extra prijzengeld op, de gelijke spelen tegen die clubs leverden € 1,8 miljoen op. Daar bovenop kwamen nog de inkomsten uit de stadions, welke op € 8 miljoen worden geschat. Al met al verdiende PSV in de Champions League tot nu toe al € 55 miljoen.

Met het behalen van de achtste finales komt daar nog eens € 9,6 miljoen aan UEFA-geld bij. Mocht PSV de kwartfinale halen, krijgt het nog eens € 10,6 miljoen bijgeschreven. Het behalen van de halve finale levert € 12,5 miljoen op en de finale € 15,5 miljoen. De winnaar van de Champions League krijgt nog eens € 4 miljoen extra. Maar daar is de formatie van trainer Peter Bosz natuurlijk nog lang niet.