Italië, het land van pasta, pizza en de meest megalomane automerken ter wereld. Lamborghini, Ferrari, Pagani… allen vonden ze hun oorsprong in het land van de laars. Iets wat de Italianen maar al te graag in het straatbeeld willen etaleren: de Italiaanse politie heeft nu een gloednieuwe Lamborghini Urus Performante geleverd gekregen.

Italiaanse politie rijdt sinds heden rond in een gloednieuwe Lamborghini Urus Performante

Het is de zesde Lamborghini die de Italiaanse politie in dienst neemt, na de Gallardo en Huracán. De Urus wordt volgend jaar ingezet voor ‘orgaantransport en speciale service’ door de snelwegpolitie. De wagen zal dus niet gewoon als zogeheten noodhulpvoertuig dienst doen, maar puur voor het vervoeren van organen van A naar B, wat met de Urus een stuk wordt vergemakkelijkt. Zo werd in 2020 al een Huracán van de politie ingezet om een nier van Rome naar het bijna 500 kilometer verderop gelegen Padua te brengen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Varryx (@varryx_)

Hoewel de wagen van buiten dus in een felblauw jasje, inclusief zwaailichten, wordt gestoken, blijft er in het interieur van de Lamborghini opvallend veel intact. Het bestuurdersdisplay, de coole startknop en de rest van het middenconsole zijn zo goed als origineel. Ook de Qatarese politie reed, gedurende het WK voetbal in 2022, al in een Lamborghini Urus. 

Specificaties

Motorisch verandert er niets bij de Urus-polizia. Een 3,0-liter twinturbo-V8 stuurt nog steeds 666 pk en 850 Nm koppel. Dankzij de extra spullen zal het gewicht van 2.150 kilo wel wat omhoog gaan, maar de prestaties van de Urus zullen nog steeds zeer indrukwekkend zijn. En dat is ook hoognodig, gezien de beoogde functie van de bolide.

Lamborghini-baas Stephan Winkelmann vertelt over de twintigjarige samenwerking tussen Lamborghini en de Italiaanse politie: ‘Wetende dat onze auto’s gebruikt worden voor publieke taken en vooral voor cruciale operaties om mensenlevens te redden, maakt mij en het hele bedrijf alleen maar trots. Deze initiatieven, die veel voldoening schenken, laten onze innige band met Italië zien.’