Een Omaanse multimiljonair heeft een civiele rechtszaak aangespannen tegen veilinghuis Christie’s. Het onderwerp van de rechtszaak omvat een op maat gemaakt Rolex GMT-Master-uurwerk welke acteur Marlon Brando droeg in de film Apocalpyse Now.

Omaanse multimiljonair spant civielrechtelijke zaak aan tegen Christie’s

Mohammed Zaman, een horlogeliefhebber, verzamelaar en tevens multimiljonair afkomstig uit het Midden-Oosterse land Oman, diende een civiele klacht in bij de rechtbank Genève. Deze actie volgde op Christie’s veiling van 113 horloges uit zijn persoonlijke collectie op 6 november, die volgens Bloomberg in totaal $ 42.418.914 opbracht. Volgens het gerechtelijk bevel blijven de horloges achter slot en grendel bij het veilinghuis totdat de zaken zijn opgelost.

De rechtszaak werd aangespannen ná de veiling. Zaman, die al zo’n 45 jaar horloges verzamelt, had 113 van zijn uurwerken ter veiling aangeboden voor de Passion for Time-verkoop in Genève op 6 november. De rechtbank vaardigde vervolgens bevel uit dat de gehele partij in beslag werd genomen in afwachting van een oplossing van de zaak. Die verkoop omvatte zogezegd onder meer een gepersonaliseerd Rolex-uurwerk, welke door acteur Marlon Brando werd gedragen in de film Apocalypse Now.

Winnende bieders zijn door Christie’s geadviseerd om de betaling op te schorten totdat de juridische kwestie is opgelost, zo meldt Bloomberg. Het is momenteel onduidelijk wat Zaman ertoe bracht actie te ondernemen tegen Christie’s. Vermoedelijk hangt de zaak samen met het feit dat er onregelmatigheden waren bij de opening van de Passion for Time-veiling, met betrekking tot garanties van derden die aanzienlijk hoger waren dan de schattingen voor de verkoop bij het publieke domein tot aan de start van de verkoop. Eén investeerder deed naar verluidt een reservebod, welke een minimumprijs garandeerde voor elk horloge in de verkoop. De garantie werd aangeboden en aanvaard tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke schattingen, die vervolgens voor de verkoop moesten worden bijgewerkt. De veiling werd een uur uitgesteld wegens dit feit.

Reactie Christie’s

In een reactie op de zaak laat Christie’s weten teleurgesteld te zijn over de gang van zaken: “Dhr. Zaman verhindert Christie’s helaas om horloges vrij te geven aan de succesvolle kopers bij de ‘Passion for Time’-uitverkoop. Christie’s heeft onmiddellijk stappen ondernomen om deze inmenging in het verkoopproces aan te pakken en hoopt op een snelle oplossing”, aldus een woordvoerder van het Britse veilinghuis.

“We betreuren ten zeerste het ongemak dat onze gewaardeerde klanten in afwachting van die uitkomst hebben ondervonden.”