Als u op zoek bent naar een huurwoning in Amsterdam, bent u waarschijnlijk al op de hoogte van het feit dat de huurprijzen hier behoorlijk hoog zijn. Maar wist u dat Amsterdam niet alleen de duurste stad is in Nederland, maar ook in heel Europa? Uit recent onderzoek blijkt dat huurders gemiddeld € 2.200 betalen voor een appartement en € 940 voor een kamer.

Hoge huurprijzen in Amsterdam, Rome en Milaan

In 2023 was er echter sprake van een geleidelijke daling van de stijging van de huurprijzen in Europa. In het vierde kwartaal bedroeg de gemiddelde jaarlijkse stijging slechts 5,8%, wat het laagste percentage was van het hele jaar.

Ondanks deze daling blijft de huurprijzen in Amsterdam nog steeds de duurste voor appartementen in heel Europa. Op de voet gevolgd door Rome en Milaan. Deze drie steden hebben al langere tijd te maken met hoge huurprijzen, wat het voor veel mensen moeilijk maakt om hier een betaalbare woning te vinden. En dat terwijl de superrijken onder ons tegenwoordig juist steeds vaker voor een huurwoning kiezen.

Interessant genoeg hebben sommige mediterrane steden, zoals Valencia, Porto en Madrid, de afgelopen jaren hoge jaarlijkse huurprijsstijgingen gekend. Hierdoor halen ze langzaam maar zeker de traditioneel duurdere steden in hun regio in. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals economische groei en toerisme. Naast appartementen zijn ook studio’s populair onder huurders. In München zijn de studiohuurprijzen het hoogst van alle Europese steden. In Nederland is Utrecht de duurste stad voor het huren van een studio.

Een opvallende trend was zichtbaar in Lissabon. Deze stad was namelijk in het tweede kwartaal van 2023 de duurste stad voor appartementen in Europa. Echter, aan het einde van datzelfde jaar werd er een jaarlijkse prijsdaling van maar liefst 11,3% waargenomen.

Huurprijsontwikkelingen binnen Nederland

Binnen Nederland zijn er ook grote verschillen te zien tussen steden wat betreft huurprijsontwikkelingen. Den Haag had bijvoorbeeld de hoogste jaarlijkse huurprijsstijging voor zowel appartementen als studio’s onder de onderzochte Nederlandse steden.

Uit het rapport blijkt dat Rotterdam de betaalbaarste huurprijzen biedt voor de geanalyseerde woningtypes. Desondanks blijven de huurprijzen in Rotterdam nog steeds hoog in vergelijking met andere Europese steden.