De Amsterdamse rechtbank heeft de 27-jarige Joël H., beter bekend als JoeyAK en frontman van de gangsterrapformatie Zone6, veroordeeld tot het terugbetalen van € 510.000 aan de staat wegens witwassen en handel in verdovende middelen. Dit besluit volgt op een langdurig politieonderzoek waaruit bleek dat de Nederlandse rapper over aanzienlijke hoeveelheden contant geld beschikte zonder dat er legale inkomsten tegenover stonden. Het bedrag dat hij moet terugbetalen is iets lager dan de initiële eis van het Openbaar Ministerie, dat in november 2022 beslag wilde leggen op € 815.000.

Nederlandse rapper JoeyAK zou € 408.000 contant hebben verdiend met ‘optredens’

Joël Hoop, beter bekend onder zijn artiestennaam JoeyAK, is een Nederlandse rapper van Surinaamse afkomst. Sinds 2017 brengt Hoop nummers uit onder zijn artiestennaam JoeyAK. In de jaren die volgden bracht JoeyAK meerdere nummers uit en werkte samen met artiesten als Lil’ Kleine, Lijpe en Frenna. Hoop staat bekend om zijn rauwe tracks, waarin hij het straatleven beschrijft en niet schuwt zijn vijanden op de hak te nemen. Het grote publiek kan de artiest kennen van zijn nummer 1-hit ‘HUTS’. De single heeft in Nederland de driedubbele platina status. Eind vorig jaar wilde justitie maar liefst € 800.000 aan zogenoemde “misdaadwinst” van Hoop in beslag nemen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JoeyAK (@joeyakz6)

Inmiddels lijkt het erop dat de Nederlandse rapper toch een stuk minder hoeft terug te betalen. Nederlandse opsporingsdiensten stellen dat JoeyAK diep ingebed is in de georganiseerde misdaad. Het merendeel van zijn vermogen zou JoeyAK hebben vergaard met handel in verdovende middelen. De Amsterdamse rechtbank vond de berekeningen van het Openbaar Ministerie plausibel. De berekeningen waren goed onderbouwd en voldoende aannemelijk gemaakt. Ze vonden echter het verweer van JoeyAK niet goed genoeg. JoeyAK beweerde via zijn advocaat, Wouter de Zanger dat hij legale inkomsten genoot als artiest door optredens buiten zijn officiële boekingsbureau om. Volgens hun berekeningen zou hij zo’n € 408.000 aan contante inkomsten hebben verdiend. De rechtbank verwierp dit argument omdat JoeyAK geen boekhouding, agenda of enige vorm van registratie van deze optredens kon laten zien. Bovendien bleek uit onderzoek dat veel van de geboekte optredens niet plaatsvonden omdat JoeyAK zich simpelweg versliep.

JoeyAK zeven jaar de gevangenis in

De veroordeling tot het terugbetalen van het geld volgt op een eerdere strafzaak waarin JoeyAK werd veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden cel voor het ontvoeren van Naima N. en haar twee dochters. Op 31 december 2019 werden ze door JoeyAK vastgehouden, waarbij N. werd mishandeld. Hij zou de dame hebben overgoten met kokend water en geslagen met een vuurwapen. Deze zaak kwam aan het licht nadat ze door een arrestatieteam werden bevrijd. Opmerkelijk genoeg werd JoeyAK in maart 2022 vrijgelaten, maar werd hij later datzelfde jaar opnieuw gearresteerd. De tweede keer samen met acht andere leden van de gangsterrapformatie Zone6, voor gijzeling, mishandeling en beroving van een man in Duivendrecht.

De zaak rond JoeyAK en zijn bendeleden heeft geleid tot een gezamenlijk offensief van de politie, justitie, stadsdeel Zuidoost en het Regionale Informatie- en Expertisecentrum. Dit offensief heeft tot doel om achterstandswijk Holendrecht te bevrijden van het gewelddadige deel van Zone6, aangevoerd door de rapper. Het initiatief komt voort uit de groeiende bezorgdheid over de invloed van georganiseerde misdaad en geweld in de buurt. De uitspraak in de zaak tegen JoeyAK en zijn medeverdachten wordt in maart verwacht. Het Openbaar Ministerie heeft jarenlange celstraffen geëist, waaronder zeven jaar voor JoeyAK zelf.