In een brutale rooftocht in het museum Vittoriale degli Italiani aan het Gardameer in Noord-Italië hebben dieven afgelopen nacht 49 gouden juwelen buitgemaakt, met een geschatte waarde van maar liefst € 1 miljoen. De dieven lieten een leeg museum achter, waar eens een tentoonstelling schitterde met kostbare creaties van Umberto Mastroianni, een meester-goudsmid en oom van de legendarische acteur Marcello Mastroianni. Met de carabinieri in actie is een grootschalig onderzoek gestart om deze waardevolle stukken terug te vinden, die niet alleen financiële, maar ook culturele waarde vertegenwoordigen voor de regio Lombardije en Italië als geheel.

Dieven stelen 49 gouden juwelen met een waarde van € 1 miljoen uit museum

De brutale juwelenroof in het museum Vittoriale degli Italiani aan het Gardameer in Noord-Italië schokte de bewakers toen ze vanochtend een ontstellende ontdekking deden. In de vroege uren van de nacht werden alle vitrines van de tentoonstelling ‘Come un oro caldo e fluido’ (Als warm en vloeibaar goud) leeg aangetroffen. Deze tentoonstelling, gewijd aan de kunstenaar Umberto Mastroianni, oom van de beroemde acteur Marcello Mastroianni, zou morgen haar laatste dag beleven. De dieven hadden geen enkele vitrine gespaard, waarin in totaal 49 gouden juwelen waren tentoongesteld, variërend van ringen en broches tot kettingen en kleine sculpturen. De waarde van de gestolen juwelen wordt geschat op meer dan € 1 miljoen.

De carabinieri van de speciale anti-kunstroof eenheid van Monza, bij Milaan, werden snel ingeschakeld om de omvang van de diefstal te onderzoeken. Hun eerste constatering was dat deze roof het werk moet zijn geweest van geraffineerde experts, de dieven wisten met precisie te werk te gaan en omzeilden moeiteloos het geavanceerde beveiligingssysteem van het museum. De carabinieri hebben alle opnames van de beveiligingscamera’s van het museum in beslag genomen en zijn begonnen met een grondig onderzoek naar de vluchtroutes van de juwelendieven.

Gestolen juwelen hebben een onschatbare historische en culturele waarde

Italiaanse goudsmid Umberto Mastroianni staat bekend als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in zijn vakgebied. Zijn unieke techniek om verwarmd goud te persen, waardoor het zich vormt als zachte eierpasta, heeft hem internationale erkenning opgeleverd. De gestolen juwelen en sculpturen, die hij tussen de jaren 50 en 90 van de vorige eeuw creëerde, vertegenwoordigen niet alleen zijn artistieke talent, maar ook een onschatbare historische en culturele waarde. De diefstal van deze werken is niet alleen een financiële tegenslag, maar ook een verlies voor de culturele erfgoed van Lombardije en heel Italië.

Attilio Fontana, president van de Regio Lombardije, heeft de diefstal veroordeeld als een schokkende daad van minachting voor kunst en cultuur. Hij benadrukte dat het museum Vittoriale degli Italiani een heiligdom is voor artistieke expressie en intellectuele verrijking, en dat de diefstal ervan een aanval is op de waarden die de Italiaanse samenleving koestert. Francesca Caruso, wethouder van cultuur van de regio Lombardije, dringt aan op een intensief onderzoek om de gestolen juwelen snel terug te vinden en gerechtigheid te laten zegevieren. De hoop is dat de daders spoedig worden geïdentificeerd en dat de kostbare kunstwerken worden hersteld, zodat ze opnieuw kunnen worden bewonderd door het publiek en toekomstige generaties. Echter is dit niet de goudroof met de hoogste waarde die ooit heeft plaatsgevonden. Vorig jaar zijn er nog vier mannen vervolgd voor stelen gouden toiletpot ter waarde van $ 6 miljoen.