Gerard Sanderink, een prominente zakenman en multimiljonair, heeft niet alleen Nederland verlaten, maar ontbrak ook bij een cruciale rechtszaak tegen zijn eigen bedrijf. Zijn vertrek uit Nederland en afwezigheid bij de zitting benadrukken zijn diepgeworteld gebrek aan vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem. Zonder enige vorm van juridische vertegenwoordiging te verschijnen, laat hij duidelijk blijken dat hij niet gelooft in de rechtsgang van het land waar hij eerder zakelijke belangen had.

Zaak gaat om een lening van maar liefst € 80 miljoen

Gerard Sanderink is een vooraanstaande Nederlandse ondernemer. Hij staat bekend als eigenaar van verschillende bedrijven, waaronder Centric, Strukton en Antea Group. Echter, zijn zeggenschap in Centric en Strukton is door juridische beslissingen van de rechter komen te vervallen. De kern van deze zaak draait om een financiële kwestie van immense omvang, een lening van maar liefst € 80 miljoen, die door Centric wordt teruggevorderd van het moederbedrijf van Gerard Sanderink, Sanderink Investments. Deze kwestie, beladen met aanzienlijke belangen, belandde voor de rechtbank. Echter, Gerard Sanderink liet verstek gaan en weigerde elke vorm van verduidelijking te geven omtrent de lening. Wat de zaak nog intrigerender maakt, is het opmerkelijke feit dat zijn laatste advocatenkantoor, LexQuire, plotseling afstand nam van alle lopende zaken zonder een duidelijke verklaring te geven voor deze onverwachte wending in het juridische proces.

Hoewel Gerard Sanderink al verschillende juridische vertegenwoordigers heeft gehad, vroeg hij om uitstel om een nieuwe advocaat te vinden. Echter, de rechtbank weigerde dit verzoek, gezien zijn geschiedenis met advocaten en voortdurende juridische conflicten sinds 2019. Als ultieme poging om de zitting te stoppen, diende Sanderink enkele minuten voor aanvang een wrakingsverzoek in via e-mail. Deze poging strandde echter omdat het niet door een advocaat was ingediend, waardoor de zitting doorging zonder de vertegenwoordiging van Sanderink Investments. Het is niet de eerste keer dat Gerard Sanderink vreemde capriolen uithaalt, zo zou hij in geheim getrouwd met de controversiële Rian van Rijbroek.

Gerard Sanderink stuurt complottheorieën naar Koning Willem-Alexander

Naast zijn pogingen om juridische vertegenwoordiging te vinden, heeft Gerard Sanderink een opmerkelijke strategie ingezet om zijn juridische kwesties te omzeilen. Hij heeft Jan Snellers, een zogenaamde ‘juridisch adviseur’, ingeschakeld om namens hem berichten te versturen naar verschillende instanties en hooggeplaatste personen, waaronder EU-topvrouw Ursula von der Leyen en koning Willem-Alexander. Deze berichten, gekenmerkt door verwarrende taal en complottheorieën, pleiten voor een overdracht van zijn juridische zaken naar het Bundesverfassungsgericht in Duitsland. Sanderink beweert dat de Nederlandse rechtspraak hem heeft buitengesloten, wat heeft geleid tot deze ongebruikelijke en controversiële aanpak.

Hoewel Gerard Sanderink momenteel in Duitsland verblijft en verschillende stappen heeft ondernomen om zijn bedrijven buiten Nederland te plaatsen, boden deze maatregelen weinig verlichting tijdens de recente rechtszaak. Zijn bewering dat een overeenkomst over een lening van € 80 miljoen slechts een ‘papieren overeenkomst’ was, lijkt geen indruk te maken op de rechtbank, die vastbesloten is om de zaak grondig te behandelen. De uitspraak wordt verwacht op 24 april, waardoor de spanning rond deze complexe juridische strijd verder oploopt.