In een ongelooflijk staaltje van speurwerk heeft de Britse politie na bijna drie decennia een waardevolle schat teruggevonden, de gestolen Ferrari van voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger. Een verloren gewaande legende uit de racegeschiedenis, deze Ferrari F512 M, verdween in het niets in april 1995, toen de geur van verbrand rubber nog vers was na de Grand Prix van San Marino. Het voertuig is destijds ontvreemd bij het hotel waar Berger en zijn teamgenoot hun kostbare bolides hadden geparkeerd. Nu, bijna drie decennia later, is dit icoon van snelheid en luxe eindelijk teruggevonden.

De gestolen Ferrari heeft een waarde van meer dan € 400.000

Gerhard Berger, geboren in het Oostenrijkse Wörgl, groeide op met een passie voor snelheid en mechanische perfectie. Zijn opmerkelijke carrière in de Formule 1 begon bij het team van ATS, voordat hij de overstap maakte naar het team van Arrows. Het was echter bij het legendarische team van Ferrari waar Berger zijn grootste successen zou behalen. Van 1987 tot 1989 en opnieuw van 1993 tot 1995 verdedigde hij de kleuren van het Italiaanse team, waarbij hij races won en meedong naar het kampioenschap tegen rivalen zoals Ayrton Senna en Alain Prost. Berger stond niet alleen bekend om zijn snelheid op het circuit, maar ook om zijn charismatische persoonlijkheid en scherpe gevoel voor humor, waardoor hij geliefd was bij fans over de hele wereld.

Echter, naast zijn triomfen op het circuit, is Berger’s leven ook gekenmerkt door een onvergetelijk incident, de diefstal van zijn geliefde Ferrari F512 M, een peperdure bolide met een geschatte waarde van meer dan € 400.000. De auto verdween bijna 29 jaar geleden in de buurt van Imola, Italië, waar Berger deelnam aan de Grand Prix van San Marino. Ondanks uitvoerige zoektochten en internationale intriges, bleef de Ferrari spoorloos, tot nu. Met de recente vondst van deze gestolen schat door de Britse politie, lijkt het verloren hoofdstuk van Berger’s raceverleden eindelijk te worden herschreven. Dit is echter niet de enige Ferrari-coureur die te maken krijgt met diefstal. Charles Leclerc achtervolgde namelijk dieven met zijn Ferrari.

Gestolen auto van teamgenoot Jean Alesi nog altijd spoorloos

De diefstal ging om de dure auto’s van Berger en zijn teamgenoot Jean Alesi bij het hotel waar ze geparkeerd stonden. Berger keek machteloos toe terwijl iemand er met zijn geliefde auto vandoor ging, net op het moment dat hij zich opmaakte voor een rustig etentje. Een ware nachtmerrie voor elke autoliefhebber en raceliefhebber. Na een uitvoerig onderzoek van de Britse Metropolitan Police bleek dat de Ferrari eerst zijn weg vond naar Japan, waar hij in de schaduwrijke wereld van illegale handel belandde. Vervolgens werd de auto overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk door criminele handelaren op zoek naar winst. Na een tip van Ferrari ontdekte de politie dat een Amerikaan interesse had getoond in de aanschaf van een gestolen auto in het Verenigd Koninkrijk. Deze onthulling leidde uiteindelijk tot de vondst van Berger’s lang verloren Ferrari.

Terwijl de gestolen Ferrari F512 M van Gerhard Berger na bijna drie decennia eindelijk weer het daglicht ziet, blijft de mysterieuze verdwijning van de tweede auto, een Ferrari F355, een onopgelost raadsel. Ondanks deze doorbraak in de zaak, blijft de identiteit van de dieven een mysterie, aangezien er nog niemand is gearresteerd voor de diefstal. De Britse autoriteiten staan nog steeds voor een uitdaging om deze kostbare bolide op te sporen en terug te brengen naar zijn rechtmatige eigenaar. Op dit moment is het onduidelijk aan wie de teruggevonden auto zal worden teruggegeven, aangezien de politie nog navraag doet naar de eigendomsrechten. Maar het onderzoek van de Metropolitan Police naar deze auto’s stopt hier niet.