Het zijn barre tijden voor Elon Musk en zijn Tesla. Het elektrische automerk maakt flinke verliezen, mede door de aanwezigheid van een aantal Aziatische concurrenten. Er moet dan ook bespaard worden, en dus heeft Musk middels een e-mail aan 15.000 werknemers laten weten dat zij hun spullen kunnen pakken.

Barre tijden voor Tesla en Elon Musk

Afgelopen kwartaal was voor Tesla misschien wel het slechtste ooit. Er werden nog geen 387.000 afgeleverd aan klanten, fors minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. En dat is zorgelijk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de consument op dit moment vooral kiest voor Aziatische concurrentie, zoals BYD. Dat merk is op dit moment wereldwijd zelfs de grootste fabrikant van elektrische auto’s. Tesla heeft fabrieken, zogeheten Gigafactories, in de Verenigde Staten, China en Duitsland. Vorig jaar produceerden die samen ruim 1,8 miljoen auto’s, 33 procent meer dan een jaar eerder.

Ook heeft het te maken met het feit dat Tesla’s nieuwste model, de Cybertruck, minder goed verkoopt dan gehoopt. De tegenvallende cijfers benadrukten de eerste krimp in vier jaar voor het bedrijf.

Tesla moet dus bezuinigen, en wel op personeel. Oprichter en CEO Elon Musk zou leidinggevenden binnen Tesla hebben gevraagd welk personeel onmisbaar was, en wie vooral niet. Van de ruim 140.000 werknemers zijn er zo’n 15.000 ontslagen, zo heeft hij ze volgens Reuters over de mail laten weten. Ook zijn beloningen middels aandelen tijdelijk stopgezet. Het aandeel van de autobouwer op de beurs is overigens met liefst 31% gedaald.

Reactie Musk

Musk reageert bedroefd op het nieuws, maar volgens hem kon het tegelijkertijd ook niet anders: “Als onderdeel van deze inspanning hebben we een omvangrijke doorlichting van de onderneming gedaan en hebben we de moeilijke beslissing genomen om het personeelsbestand wereldwijd met meer dan 10 procent in te krimpen. Er is niets dat ik meer haat, maar het moet gebeuren”, aldus Musk.