Sywert van Lienden staat er bij de Nederlandse bevolking niet bepaald lekker op. De 33-jarige kreeg nationale bekendheid nadat hij met de zogenoemde ‘mondkapjesdeal’ € 9 miljoen zou hebben verdiend te midden van de Coronapandemie, tot woede van het volk. Van Lienden heeft inmiddels zoveel rechtszaken aan zijn broek hangen, dat hij naar eigen zeggen nog maar van ‘€ 15 per week zou leven.’

De veelbesproken mondkapjesdeal van Sywert van Lienden

Het was begin 2020 en Nederland stond volledig op zijn kop door het uitbreken van de Coronapandemie. Er was een schreeuwend tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel, zoals mondkapjes. In die periode stelde Sywert van Lienden middels sociale media voor het mondkapjestekort op te lossen. Samen met zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel richtte hij de non-profitorganisatie ‘Stichting Hulptroepen Alliantie’ op, die met belangeloze hulp van verschillende bedrijven en financiers mondkapjes inkocht bij fabrieken in China. Daar zou hij dus, naar eigen zeggen, geen euro winst mee maken.

Echter bleek de vork heel anders in de steel te zitten. In 2021 berichtte De Volkskrant dat Van Lienden en zijn compagnons via een BV, gekoppeld aan de non-profitorganisatie, veel geld verdienden bij het doorverkopen van de mondkapjes aan de overheid. Er zou in totaal een bedrag van zeker € 29 miljoen verdiend zijn, tot woede van de overheid alsook de Nederlandse bevolking. Er werd aangifte gedaan, en in februari 2022 werd het trio opgepakt door de FIOD. In de tussentijd moest Van Lienden ook al gedwongen afstand doen van zijn auto.

Het trio loopt inmiddels weer vrij rond, maar zij moeten vermoedelijk nog wel miljoenen betalen.

Van Lienden leeft van nog maar ‘€ 15 per week’

In een interview met het Financieele Dagblad heeft Van Lienden nu een boekje opengedaan over hoe zijn leven er op dit moment uitziet. Naar eigen zeggen heeft hij ernstige geldproblemen, omdat het OM op al zijn rekeningen beslag heeft gelegd.

Van Lienden in het interview: “Wij (Van Lienden en zijn vrouw) wonen in een doorsnee huis en hebben twee kleine kinderen. We kunnen amper rondkomen, ik leef van 15 euro in de week. De rechtszaken die op me afkomen kosten tonnen, maar ik heb geen recht op rechtsbijstand.” Tegen Van Lienden, Damme en Van Gestel start op 22 april een civiele rechtszaak. Zowel de staat als het nieuwe bestuur van de stichting wil proberen om het geld dat gemoeid is met de deal terug te krijgen.