Het lijkt echt te gaan gebeuren: demissionair minister-president Mark Rutte als topman van de NAVO, het militaire pact van Europese landen – en de Verenigde Staten – dat sinds de onrust in onder meer Oekraïne en het Midden-Oosten weer een steeds grotere rol op het wereldtoneel krijgt. Mocht Rutte de rol daadwerkelijk krijgen, mag hij maandelijks een aardig loonstrookje verwachten. Dit riante salaris gaat hij opstrijken.

Mark Rutte als topman van de NAVO lijkt steeds meer vorm te krijgen

Sinds Mark Rutte (57) vorig jaar zomer aankondigde niet door te gaan als minister-president van Nederland, draait de geruchtenmolen op volle toeren. Hoewel de geboren Hagenaar in eerste instantie voor ogen had om door te gaan als leraar maatschappijleer, leek hij ook al vrij snel te kennen te geven een rol bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, de NAVO, te zien zitten. En niet ten onrechte. Van Rutte is het algemeen bekend dat hij erg goed op kan schieten met de Europese leiders, en ook is hij op goede voet met de Amerikanen, die de grootste invloed in de NAVO hebben.

De NAVO vierde onlangs zijn 75-jarig jubileum. Het verdrag is op dit moment misschien wel belangrijker dan ooit. Door de situaties in Oekraïne en Gaza komt de NAVO steeds meer in de schijnwerpers te staan als het gaat om wereldvrede. De NAVO werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht en ging in de eerste periode door het leven als het Atlantisch Pact. Het verdrag werd op 4 april 1949 getekend in Washington D.C., en lijkt, 75 jaar verder, steeds belangrijker te worden. Het hoofdkantoor is overigens gevestigd in Brussel.

Rutte is de beoogde opvolger van de Noor Jens Stoltenberg, de huidige secretaris-generaal van het pact. Hij zou eigenlijk in oktober 2023 al stoppen, maar blijft door de huidige onrust in de wereld tot oktober 2024 aan.

Dit riante salaris strijkt Mark Rutte op als secretaris-generaal van de NAVO

Hoewel Rutte op pole position ligt voor de eervolle functie, is het nog lang geen gelopen race. Ook de Roemeense president Klaus Iohannis is nog in de race voor de eervolle baan, en hij ligt vooral bij de Oost-Europese landen erg goed. Rutte is echter de favoriet bij de Amerikanen – zij hebben de grootste vinger in de pap.

Enfin, mocht Rutte daadwerkelijk secretaris-generaal van de NAVO worden, strijkt hij een aardig bedrag op. Volgens RTL Nieuws zou de huidige demissionair president € 26.475,59 per maand gaan verdienen, belastingvrij. Dat is ruim € 300.000 op jaarbasis. Dat bedrag is ruim drie keer zoveel als zijn salaris als premier. Met die baan verdient hij € 189.210 bruto per jaar.

Van de te verdienen € 300.000 per jaar gaat wel 8% naar zijn pensioenpotje, waarbij door de NAVO nog eens 12% van het maandloon daar bovenop bij wordt toegevoegd.