Het zijn gouden tijden voor medeketen Zara. De van oorsprong Spaanse winkelketen is vooral bij tienermeisjes razend populair, en het moederbedrijf realiseerde in 2023 een recordomzet van € 35,9 miljard. Ook de oprichter van Zara, de 88-jarige Amancio Ortega, deelt mee in de vreugde, en hij heeft dan ook $ 200 miljoen stukgeslagen op een gloednieuw superjacht.

Wie is Amancio Ortega?

Amancio Ortega is inmiddels 88 jaar oud. Hij is bestuursvoorzitter en, samen met zijn toenmalige vrouw Rosalía Mera, oprichter van de Inditex Groep (Industrias de Diseño Textil Sociedad Anónima), het moederbedrijf van onder meer Zara, Bershka en Pull&Bear. In 2013 was hij volgens Forbes de op-één-na rijkste man ter wereld. Nu bekleedt hij de 15e plek in de Bloomberg Billionaires Index.

Project 2024 Amancio Ortega

Als gevolg van het werk van zijn vader, een spoorwegarbeider, kwam Ortega op 14-jarige leeftijd naar de Spaande stad A Coruña. Hij begon als boodschappenjongen voor verschillende kledingzaken in A Coruña, het centrum van de Spaanse textielindustrie. In 1963 begon Ortega een eigen zaak voor fabricage en verkoop van badjassen, waarna hij in 1975 de eerste keten van Zara opende, wat zou uitgroeien in een enorm populaire keten van kledingzaken.

De Zara-oprichter slaat $ 200 miljoen stuk op een immens superjacht

Alvorens Ortega zijn nieuwste aanwinst aanschafte, verpatste hij eerst zijn vorige sloepje, te weten een 60 meter lang Feadship-schip genaamd ‘Drizzle’ voor $ 68 miljoen. Dat jacht werd overigens gebouwd door de Nederlandse werf De Vries. Zoals bij elke miljardair moest het vervolgens groter en beter, en dus heeft hij een bedrag van $ 200 miljoen betaald voor ‘Project 2024’, een 70 meter lang schip met drie ruime dekken. Eerder kocht Ortega al vastgoed in de Nederlandse stad Roosendaal.

Amancio Ortega superjacht

Volgens de Spaanse bron La Voz de Galicia zal het nieuwste luxe schip van de oprichter van Zara worden uitgerust met een helikopterplatform, een 3 meter breed zwembad en een jacuzzi. Zelfs de timing had niet beter kunnen zijn, want de Galicische zakenman slaagde erin het eerdere Drizzle-jacht, dat hij in 2021 op de markt bracht, te verkopen met een groter superjacht klaar om hem weg te voeren.