Dat de Russische Roman Abramovitsj veel geld heeft, bleek wel toen we zijn mega jacht onder de loep namen. De beste man is ook eigenaar van de voetbalclub Chelsea en heeft daar al meerdere miljarden in gepompt. Onder zijn hoede is de voetbalclub uitgegroeid tot één van de beste voetbalclubs ter wereld. Wat is het exacte vermogen van Roman Abramovitsj en hoe is hij zo rijk geworden? Wij hebben het uitgezocht.

De opkomst van Roman Abramovitsj

Al op jonge leeftijd begon Abramovitsj met handelen. Na zijn periode in het leger, werd hij hoofd van een lasafdeling van de Russische overheid en runde hij ondertussen een kleine fabriek die rubberen eendjes produceerde. In 1992 begon hij met de oliehandel en werd hij zelfs opgepakt voor het verduisteren van 55 treinstellen vol diesel.

De toentertijd 33-jarige Rus had inmiddels genoeg vermogen vergaard om samen met zijn goede vriend Boris Berezovsky – op zijn beurt weer bevriend met Boris Jeltsin – een belang te kopen in het oliebedrijf Sibneft. Samen kregen de mannen de kans om 51% aandelen te kopen voor €150 miljoen.

De aandelen in Sibneft waren echter veel meer waard, namelijk een paar miljard. Door de investering kon Abramovitsj als een koning leven en uiteindelijk investeren in verschillende aluminium bedrijven. Hij kocht een deel van de aandelen van Berezovsky – wederom heel goedkoop – op en maakte hier ook flinke winst mee.

Het vermogen van Roman Abramovitsj

In 2005 verkocht hij zijn aandelen in Sibneft (Gazprom neft) voor liefst $13 miljard. Hij heeft een autocollectie ter waarde van €13 miljoen waarvan alleen al €500.000 aan de unieke kentekenplaat van zijn Rolls Royce. In totaal bezit de Rus ook 5 jachten, 2 vliegtuigen, 3 helikopters, 10 peperdure villa’s en kunstwerken van onder andere Picasso en Francis Bacon.

Het vermogen van Roman Abramovitsj is – alles bij elkaar opgeteld – ongeveer €12,5 miljard euro: dat is bijna vijf keer het vermogen van onze John de Mol. Hij staat hiermee op plek 113 in de Forbes 500 en nummer 108 in de Bloomberg Billionaires Index. Het vermogen van Abramovitsj was nog veel hoger geweest als hij niet zo’n exorbitante levensstijl zou hebben. Wij denken echter dat de beste man hier zeker niet wakker van zal liggen.