Lamborghini, Ferrari, Porsche, McLaren, Maserati, Bugatti. Allemaal bekende en geroemde supercar-merken die bijna iedereen wel kent, of zou moeten kennen. Echter zijn er ook supercars die wat minder naamsbekendheid vergaren, maar zeker niet onder doen. Hieronder volgen vijf van dit soort merken, waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, maar wel blij bent om ermee in aanraking te komen.

Vencer

supercar

Vencer is een Nederlandse nichefabrikant van dure, krachtige sportwagens. Het is in 2010 opgericht door Robert Cobben. De enige auto die gemaakt is namens Vencer, is de Vencer Sarthe, aangedreven door een 6,3-liter V8 met supercharger, heeft de Sarthe een topsnelheid van 337 km/h per uur. Het uiterlijk van de raceauto is gebaseerd op de scheurijzers die in de jaren ’80 deelnamen aan de 24 uur race van Le Mans.

Weinig supercars van kleine merken besteden zoveel aandacht aan design als Vencer. De wagen is doelbewust minimalistisch uitgerust, met een duurzame koolstofvezelconstructie, wat zorgt voor een harmonieuze mix tussen retro en modern. De automatische achterspoiler accentueert sierlijk de prachtige achterkant. Dit klinkt natuurlijk allemaal geweldig, maar er is een probleem: er rollen maar weinigen exemplaren van de productielijn. Dit komt omdat het merk moeite heeft investeerders te enthousiasmeren vanwege het grote risico.

Fenyr Supersport

supercar

Een stukje verder weg van ons kleine kikkerlandje trekt W Motors aan in het Midden-Oosten. Dit in Dubai gevestigde merk, een Arabisch-Libanese fabrikant van superauto’s. Werd opgericht in 2012. In feite stond de eerste auto van het merk, de Lykan Hypersport, centraal in de zevende Fast & Furious.

Geavanceerde aerodynamische systemen houden hem op de weg gedrukt. De actieve drieluikspoiler uit het ruimtetijdperk zorgt voor een uniek uiterlijk en met een midnight gemonteerde twin-turbomotor. Dan kijk je naar een topsnelheid van meer dan 400 km/h per uur.

Piëch Automotive

supercar

Vernoemd naar de automanager Ferdinand Piëch. De Porsche 911, Audi Quattro en Bugatti Veyron. Piëch Automotive is een nieuw soort supercarbedrijf. En nadat ze stilletjes het toneel betreden op de Autosalon van Genève 2019, lijkt hun Mark Zero elektrische sportcar klaar om de supercar-sector voor altijd te veranderen. Het Duits-Zwitserse merk gaat over meer dan het kopiëren van klassieke supercars. Het modulaire voertuigplatform van deze auto ontwikkeld als een veelzijdige basis voor vele carrosserietypes en toekomstige aandrijfvarianten.

Hoewel deze supercar de enige huidige auto van Piëch is, kun je de komende jaren nog twee modellen verwachten: een sportster en een dynamische SUV. Allemaal volgens hele strenge Duitse mechanische normen.

Ultima

supercar

Ze gaan misschien niet voor de basistechniek, maar het Britse merk heeft wonderen verricht met hun Chevrolet-motoren en Porsche-transaxles, door deze ongelijksoortige onderdelen aan elkaar te koppelen weten ze unieke bolides te creëren.

De meest recente in het assortiment is de Ultima RS, het nieuwe vlaggenschip van het merk en nog een andere supercar die is geïnspireerd op de styling van retro Le Mans-racers. Net zoals de Vener Sarthe. Deze gespierde machine heeft maar liefst 1.200 pk, op maat gemaakte wielen en komt erg dicht in de buurt van een straat legale racer.

Automobili Rimac

supercar

De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van de naam Automobili Rimac, maar het hypercar merk Automobili Rimac komt uit Kroatië en is opgericht door de toen nog maar 19-jarige Mate Rimac, die door sommigen wordt bestempeld als de ”Elon Musk van de Balkan’.

Rimac maakt en verkoopt high-performance voertuigen onder zijn eigen merknaam, ook ontwikkelt en produceert hij  accupacks, aandrijfsystemen en complete voertuigen voor andere bedrijven. Het merk werd opgericht in 2009 in Sveta Nedelja, in de contreien van Zagreb, Kroatië.

Het paradepaardje van dit Kroatische merk is de Nevera, vernoemd naar een snelle en onverwachte mediterraanse storm. Deze razendsnelle wagen wordt aangedreven door vier elektromotoren. Goed voor een gestoord vermogen van 1914 pk. Deze aandrijflijn levert zoveel kracht dat de sportwagen van de 0 naar 100 kilometer katapulteert in een kleine 1,85 seconden. Daarna raast die onverhinderd door om uit te komen bij z’n maximale snelheid van wel 400 kilometer per uur. Kortom: het snelste EV ter wereld.