De Zuid-Koreaanse hitserie Squid Game werd uitgebracht op 17 september 2021 en werd in een mum van tijd de best bekeken serie in de geschiedenis van Netflix. Met een geschatte waarde van $ 900 miljoen, terwijl ze $ 21.4 miljoen betaalde om de serie op het platform krijgen, is het een rendabele keuze voor Netflix geweest. Hoofdrolspeler Acteur Lee Jung-jae, in de serie Seong Gi-hun, ofwel ‘Nummer 456’, kocht van het succesgeld een vintage Porsche, maar wat verdient de bedenker Hwang Dong-hyuk eraan?

Squid Game-bedenker is niet rijk geworden door de bloederige hitserie

Terwijl het concept van Squid Game enkel en alleen om geld draait, is de bedenker Hwang Dong-hyuk er beslist niet rijk van geworden. In een interview met The Guardian zei de 50-jarige regisseur namelijk: “Ik ben niet zo rijk, maar ik heb genoeg. Genoeg om eten op tafel te zetten. En het is niet alsof Netflix me een bonus betaalt. Netflix betaalde me volgens het oorspronkelijke contract.”

Klinkt nogal onredelijk, aangezien Squid Game naar schatting van Netflix door 142 miljoen huishoudens is bekeken en Bridgerton inhaalde als de meest succesvolle Netflix-show ooit. Helemaal als je hoort wat hij er allemaal voor moest laten. “Het was fysiek, mentaal en emotioneel uitputtend. Ik bleef nieuwe ideeën bedenken en de afleveringen herzien terwijl we aan het filmen waren, zodat de hoeveelheid werk zich vermenigvuldigde.” Door de stress van het maken, schrijven en produceren van de dystopische overlevingsdrama verloor hij zelfs zes tanden.

Hwang Dong-hyuk en zijn gezin werd hard getroffen door de financiële crisis van 2009 in Zuid-Korea. Hij werkte destijds ook al aan films, maar de financieringen kwamen er niet doorheen – waardoor hij leningen moest afsluiten. Hier putte hij dan ook zijn inspiratie voor Squid Game uit. “Ik ben van mening dat de algehele economische wereldorde ongelijk is en dat ongeveer 90% van de mensen gelooft dat het oneerlijk is. Het is niet diepgaand.”

Hij begon met het schrijven van de serie na het kijken van een realityshow, waar deelnemers op een onbewoond eiland zijn gestrand. De psychologie van mensen in extreme situaties intrigeerde hem. Evenals de overlevingsdrang van mensen die naar boven komt wanneer er niets te verliezen is. Zoals dat een in het nauw kat maakt rare sprongen maakt. Zijn enige doel was “te laten zien dat, ongeacht geslacht, vrouwen en mannen de neiging hebben om wanhopige acties uit te voeren in extreme situaties.”

Vervolg van Squid Game?

De bedenker wil niet alleen bekend staan als ‘de man van Squid Game’ en is in gesprek met Netflix om drie films andere films te maken. Echter sluit hij ook een vervolg van Squad Game niet uit. “Het is mogelijk”, zegt hij met een lach, “dat ik seizoen twee moet doen om zo rijk te worden als de winnaar van Squid Game.”