De Eredivisie draait dit jaar alweer op volle toeren. Jonge jongens krijgen in de Eredivisie vaak de kans om hun kwaliteiten te tonen aan de buitenwereld en kunnen daarmee hun gedroomde transfer naar het buitenland verdienen. Door de jaren heen zijn er een hoop grote talenten vertrokken uit Nederland om zijn carrière in grotere competities op de kaart te zetten.

Afgelopen jaren zijn de waarde van spelers flink gestegen, waar je vroeger in 1973 Johan Cruyff voor een miljoen kon halen is dat tegenwoordig alles behalve het geval. Transfersommen rond de 50-100 miljoen voor jonge talenten worden als ‘normaal’ gezien.

5. Donny van de Beek (€ 39 miljoen)

Na een geweldige periode bij Ajax Amsterdam hing de transfer van de toen nog 23-jarige Donny van de Beek al in de lucht. Real Madrid, FC Barcelona, Chelsea en Manchester United werden vooral vaak genoemd. Manchester United werd de gelukkige om hem voor een bedrag van € 39 miljoen over te nemen uit Amsterdam.

In zijn debuut voor de club in Manchester liet hij zich meteen zien door een goal te maken. Ondanks zijn goede prestatie verkoos manager Ole Gunnar Solskjær de Braziliaanse middenvelder Fred vaak boven hem. Zijn carrière lijkt op een dood spoor op dit moment in Manchester en er lijkt een wintertransfer aan te komen voor Van De Beek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Donny van de Beek (@donnyvdbeek)

4. Hakim Ziyech (€ 40 miljoen)

De Moroccan wizard’ oftewel Hakim Ziyech verliet Ajax na een geweldige run in de Champions League in het jaar 2018/2019 waar de underdog de halve finale bereikte na een hele zure tegengoal in de laatste minuut van Lucas Moura waardoor er roet in het eten werd gegooid en de droom van de Ajacieden in duigen viel om de finale tegen Liverpool te spelen.

Ondanks dit verlies waren buitenlandse teams helemaal lyrisch over de Marokkaanse Nederlander. Chelsea trok aan het langste eind en tekende hem voor € 40 miljoen. Nu kan hij af en toe zijn magische voeten laten spreken in het Londense Stamford Bridge. Ziyech past niet helemaal in het systeem van Chelsea en moet akkoord gaan met invalbeurten en zo nu en dan een basisplek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hakim Ziyech (@hziyech)

3. Davinson Sanchez (€ 42 miljoen)

Misschien ben je hem alweer vergeten, maar deze Colombiaanse tank was ook te bewonderen op de Nederlandse velden. Hij had een groot aandeel aan de clean sheets voor Ajax in het seizoen 2016-2017. Door zijn kalmte en zijn technische verdedigende kunsten trok hij al heel snel de aandacht van clubs uit het buitenland.

Na pas 32 wedstrijden te hebben gespeeld voor de club uit Amsterdam vertrok hij naar Londen om voor Tottenham Hotspur te gaan spelen. Voor de Spurs heeft hij al 104 wedstrijden achter de rug. Hij speelt sporadisch en moet vaak genoegen nemen met een plek op de bank. De club uit Londen betaalde € 42 miljoen voor de Colombiaanse verdediger.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DAVINSON (@daosanchez13)

2. Matthijs de Ligt (€ 85,5 miljoen)

Matthijs de Ligt zijn carrière ging op zijn 17e al in een stroomversnelling. Met een debuut voor het eerste van Ajax, het Nederlands elftal en minuten in de Europa League finale was het echte werk voor de Ligt al snel begonnen. In het jaar 2018/2019 brak hij door bij Ajax door elke wedstrijd ongelofelijk solide te staan in de verdediging en daarmee zichzelf al snel kroonde tot aanvoerder van Ajax. Door dit geweldige jaar beloonde de Ligt zichzelf met een droomtransfer naar Italiaans gigant Juventus.

Hij heeft al een hoop wedstrijden achter de rug, maar is niet elke wedstrijd zeker van zijn basisplek. Er gaan geruchten dat hij alweer wilt vertrekken uit Turijn, maar er is nog nooit iets concreet naar buiten gekomen. Voorlopig loopt zijn contract door tot 2024 en moeten andere clubs hun knip gaan trekken mochten ze deze 22-jarige wereldklasse verdediger aan willen trekken. De Italianen in het zwart-wit betaalde € 85 miljoen voor de Nederlander.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Matthijs de Ligt (@mdeligt_)

1. Frenkie de Jong (€ 86 miljoen)

Het schilde verdomd weinig tussen de twee Ajax vrienden, maar Frenkie de Jong is officieel de duurste speler die van een Nederlandse club naar het buitenland vertrekt. In het geval van De Jong vertrok hij voor 86 miljoen naar het zonnige Barcelona. Op dit moment gaat het er minder zonnig aan toe bij de Catalanen, maar met de jonge selectie moet er genoeg potentie zijn om Barcelona te redden. Frenkie, Gavi, Ansu Fati en Pedri Gonzalez moeten de nieuwe sterren worden voor het toekomstige FC Barcelona.

Deze spelers zijn allemaal ‘onaanraakbaar’ gemaakt door Barcelona en ze doen er alles aan om deze vier te houden en een team rond deze jongens heen te bouwen om de toekomst van Barcelona te redden. De Jong lijkt ondanks de matige prestaties het nog steeds ontzettend naar zijn zin te hebben in Barcelona en het is maar de vraag of hij ooit de Catalaanse club zal verlaten. FC Barcelona betaalde in 2018-2019 € 86 miljoen bedrag voor de 24-jarige Nederlander uit Arkel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong)