In een beursverklaring van het moederbedrijf van Facebook en Instagram, Meta, valt te lezen dat er afgelopen jaar $ 27 miljoen (€ 25 miljoen), een stijging van 6% ten opzichte van 2020, is uitgegeven om te zorgen dat Mark Zuckerberg niks zou overkomen.

Noodzakelijke kosten om Zuckerberg te beveiligen

Dat totaalbedrag komt voort uit enkele verschillende factoren. $ 15,2 miljoen werd gebruikt om CEO Mark Zuckerberg thuis en op reis te beschermen. Daarnaast kreeg hij $ 10 miljoen  als een ‘toelage voor belastingen’ om zijn familie veilig te houden en $ 1,6 miljoen (€ 1,4 miljoen) voor het gebruik van een privé-vliegtuig. In 2018 waren de jaarlijkse beveiligingskosten van de Amerikaan nog slechts $ 8 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Zuckerberg (@zuck)

Meta noemt deze kosten “noodzakelijk” omdat Zuckerberg zomaar doelwit kan zijn van een ontvoering of iets dergelijks “omdat hij onze oprichter, CEO, voorzitter en controlerend aandeelhouder is”. “We geloven dat de rol van meneer Zuckerberg hem in een unieke positie plaatst: hij is synoniem aan Meta en daarom wordt al het negatieve sentiment rond ons bedrijf direct geassocieerd met hem.”

Ook voor andere Meta-medewerkers worden hoge kosten gemaakt om voor beveiliging te zorgen. Zo werd er ook bijna $ 9 miljoen in 2021 gebruikt om Chief Operating Officer Sheryl Sandberg te beschermen – exclusief $ 2,3 miljoen voor het gebruik van privévliegtuigen voor “persoonlijke reizen.”

Vergelijking met andere techgiganten

De top 10 van Bloomberg Billionaires Index wordt haast geheel gedomineerd door CEO’s van techgiganten. Echter betaalt Meta verreweg het meeste om te zorgen dat hun CEO veilig is. Zo gaf Amazon in 2021 $ 1,6 miljoen uit aan de beveiliging en reiskosten van oprichter en voorzitter Jeff Bezos, terwijl Apple zo’n $ 1,4 miljoen ter beschikking stelde voor de beveiliging en reiskosten van CEO Tim Cook.

13e rijkste persoon ter wereld

Op papier ontvangt Zuckerberg slechts een loon van $ 1, maar, zoals in haast alle gevallen, ontvangt hij wél lucratieve compensaties. Bloomberg Billionaires Index schat het vermogen van de Facebook-oprichter op $ 80 miljard, waarmee hij de 13e rijkste persoon ter wereld is.