Wie met enige regelmaat de website van Bloomberg Billionaires Index weet dat het niet ongebruikelijk is dat de vermogenden in deze index soms per dag miljarden winst boeken óf verliezen. Terwijl nummer 3, LVMH-topman Bernard Arnault, $ 1,52 miljard kon bijschrijven, verloor Amazon-oprichter Jeff Bezos maar liefst $ 20 miljard.

Dagverlies van Amazon-oprichter Jeff Bezos

Oké, dat geeft een ietwat vertekenend beeld, want Arnault heeft dit jaar per saldo $42 miljard aan rijkdom verloren, maar heeft alsnog $136 miljard in zijn bezit. Desalniettemin heeft Bezos het zwaarder te verduren gehad in 2022. De 58-jarige Blue Origin-oprichter zag zijn vermogen met $ 43 miljard afdalen naar $148 miljard. Elon Musk staat lonely at the top met een geschat vermogen van 258 miljard – waarvan recent een deel.

Vorig jaar was Bezos nog een aanzienlijke periode de rijkste man ter wereld met een vermogen van ruim boven de $200 miljard, maar tijden veranderen.

Somber winstrapport

De aandelen van Amazon kelderden na een somber winstrapport met als gevolg dat Bezos wordt geraakt in zijn vermogen. Hij bezit namelijk nog altijd 11,1% van de aandelen in het e-commercebedrijf, ondanks dat hij op 5 juli 2021 zijn CEO-stokje doorgaf aan Andy Jassy. De aandelen van het bedrijf daalden met 14%, nadat het in het laatste kwartaal een enorm verlies van $ 3,84 miljard rapporteerde.

MacKenzie Scott

Ook zijn ex-vrouw MacKenzie Scott, één van ’s werelds rijkste vrouwen, wordt niet gespaard. De teleurstelde cijfers van Amazon houden voor haar in dat zij haar vermogen ziet slinken met $ 6 miljard om uit te komen op $ 36,8 miljard, volgens Forbes.

Toen zij van Bezos scheidde stond in het echtscheidingsconvenant dat zij 25 % van de aandelen zou ontvangen, waarvan ze tot maart van dit jaar ter waarde van $ 3.8 miljard heeft geschonken aan 465 verschillende goede doelen.