Ondertussen hebben gesanctioneerde Russen laten zien waar ze toe instaat zijn. Ondanks dat hen verweten wordt op allerlei manieren bij te dragen aan de oorlog van Poetin in Oekraïne, proberen ze op ieder mogelijke manier hun luxe bezittingen veilig te stellen. En met name de jachten, die al tijden symbool staan voor de rijkdom van Russische oligarchen.

Oligarchen en hun superjachten

De gesanctioneerde oligarch Alexei Mordashov (de rijkste rus met een geschat vermogen van $ 20,3 miljard) slaagde erin om zijn superjacht Nord ter waarde van circa $ 500 miljoen, verbergen in Rusland, terwijl Suleiman Kerimov minder succes heeft en zijn superjacht ‘Amadea’ ($ 325 miljoen) kwijt is geraakt aan de Amerikaans autoriteiten in Fiji.

De in Oezbekistan geboren Alisher Usmanov is een andere oligarch die zijn superjacht Dilbar verloor en momenteel zijn best aan het doen is om zijn andere jacht Alanya terug te krijgen.

Alfa Nero

Daarentegen is het jacht ‘Alfa nero’ van Andrey Guryev, eigenaar van grootste kunstmestproducent in Europa, PhosAgro, onvindbaar. De laatste keer dat iets werd vernomen van het jacht van $ 190 miljoen (voor zoveel stond het voor het laatst in 2009 te koop), passeerde het het Suezkanaal op weg naar Turkse wateren, net als de jachten van Roman Abramovich, waar het veilig zou zijn voor een mogelijke inbeslagname.

Sindsdien is er geen enkel teken van leven meer van het 82-meter lange gevaarte. Volgens een rapport van Bloomberg hebben ten minste negen andere Russische superjachten hun AIS-transponders uitgeschakeld, zodat ze niet opgespoord kunnen worden.

Eigenaar van het op een na grootste huis van het Verenigd Koninkrijk

Opmerkelijk is dat Guryev toen hij op 9 maart door de EU op een lijst van sancties geplaatst vrijwel direct zijn hoogstaande functie bij PhosAgro opzegde. In 2004 kreeg hij de helft van PhosAgro in handen tegen een extreem lage prijs, aangezien Chodorkovsky, de toenmalige eigenaar, werd gearresteerd op beval van Vladimir Poetin, waar hij geregeld kritiek op uitte.

Forbes schat het vermogen van Guryev op $ 10,2 miljard, wat bestaat uit diverse bezittingen. Zo is hij onder meer eigenaar van Witanhurst in Highgate, het op een na grootste huis van Londen na Buckingham Palace, dat hij via een offshore-bedrijf genaamd Safran Holdings, voor £ 50 miljoen aanschafte.

Anno 2022 wordt het gezien als het duurste huis van Londen is, met een waarde van £ 300 miljoen.  Het herenhuis bestaat uit drie verdiepingen met 65 kamers, waaronder 25 slaapkamers, en een gigantische balzaal.

Kenmerken van het Nederlandse superjacht

Het aluminium superjacht van de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco is ontworpen door Nuvolari & Lenard met een  interieur van Alberto Pinto. Alfa Nero heeft 370 vierkante meter aan leefbare ruimte en biedt plaats aan 12 gasten in zes hutten op vier dekken. Aan boord kunnen gasten zichzelf onderdompelen in het indrukwekkend overloop zwembad met een glazen achtereinde die met behulp van een hydraulisch systeem ook getransformeerd kan worden in een dansvloer of helikopterplatform.

De jacuzzi op het bovenste dek biedt een uitzicht op het omliggende landschap, terwijl je gezondheid op peil gehouden kan worden in de fitnessruimte. De eigenaarssuite is een statige ruimte, die uiterst geschikt voor een tsaar, terwijl het jacht vernoemd is naar de Italiaanse keizer Nero. Tot voor kort kon je het jacht charteren voor $ 728.000 per week.