Brillenmagnaat en selfmade miljardair Leonardo del Vecchio is op 27 juni op 87-jarige leeftijd gestorven. Zodra de dood van de op een na rijkste man van Italië is herdacht en de nabestaanden het een plekje hebben kunnen geven, is het tijd om de $ 25,5 miljard aan vermogen te verdelen.

Leonardo Del Vecchio is op 87-jarige leeftijd overleden

Del Vecchio werd geboren in 1935 in Milaan als kind van arme ouders uit Puglia, maar groeide op binnen de muren van een weeshuis. Uiteindelijk ging hij aan de slag als simpele arbeider, maar besloot zich te gaan focussen op brillen en verhuisde naar Agordo, een hooggelegen dorpje op 100 kilometer afstand van Venetië.

Eenmaal daar richtte de Italiaan 61 jaar geleden Luxottica Group PIVA op, een brillenconglomeraat dat bekend staat als de wereldleider in de brillenindustrie. Uiteraard was het in het begin zoeken, maar een aantal tactische overnames waren het begin naar van de reis naar de top. Zo is Luxottica onder andere eigenaar van grootheden als Ray-Ban, Oakley en Sunglass Hut.

Reorganisatie van het bedrijf en de belangen

Na een reorganisatie van de holdingstructuur in 2014, behield hij als een van de rijkste personen in de modeindustrie een belang van 25%, waarbij de resterende 75% werd verdeeld onder zijn zes kinderen

De overgrote meerderheid van Del Vecchio’s nettowaarde – $ 22,2 miljard – zit vast in zijn 32% -belang in het beursgenoteerde Essilor Luxottica, ‘s werelds grootste brillenbedrijf, dat het resultaat was van een fusie tussen Del Vecchio’s Luxottica en de Franse lenzengigant Essilor op sterkte in 2018.

Overname Ray-Ban

In 1999 kocht vond de overname van Ray-Ban plaats. Dat bedrijf werd in 1936 als Bausch & Lomb en kreeg indertijd het verzoek van de Amerikaanse luchtmacht om een model te ontwerpen voor hun piloten. Ze kwamen met de inmiddels wereldberoemde Aviator wat tevens het succes van het brillenmerk betekende.

Verder heeft Luxottica verscheidene huismerken, maar ze maken ook brillen onder licentie voor luxe merken als Burberry, Prada, Giorgio Armani, Chanel, Versace, Valentino, Michael Kors, Polo Ralph Lauren en Tiffany & co.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Luxottica (@luxottica)

In 2021 mengde Del Vecchio zich ook in Nederland. Sinds 2019 lag een deal van € 5,5 miljard op tafel om GrandVision, moederbedrijf van brillenwinkels Pearle en EyeWish, over te nemen. De coronacrisis gooide enige tijd roet in het eten, maar in de zomer van vorig jaar werd de deal afgrond. Uiteindelijk zou er € 7,3 miljard met de “strategische overname” gemoeid zijn.

Op een na rijkste man in Italië

Als de op een na rijkste man in Italië beheerde de brillenmans ook behoorlijk wat activa, waaronder een 62 meter lang jacht, genaamd ‘Moneikos, onroerend goed in Monaco, Frankrijk en Luxemburg, een Gulfstream G650-jet en een jachthaven in het noordoosten van Italië.

De rijkste man in Italië is nog altijd Giovanni Ferrero, waar we eerder over schreven. Deze 57-jarige vergaarde zijn vermogen van $ 34,8 miljard als CEO van Nutella.

Nagelaten vermogen van Leonardo Del Vecchio moet verdeeld worden

Vermogen verdelen na een overlijden is sowieso al een lastig kwestie wat kan zorgen voor heel wat frictie binnen een familie, maar helemaal aangezien wijlen Del Vecchio maar liefst zes kinderen, variërend in leeftijd van 18 tot 65 jaar, heeft uit drie verschillende relaties.

Daarbij gaat het niet om een paar ton of enkele miljoen, maar om $ 25,5 miljard. Echter zal dat totale bedrag iets lager uitkomen, want volgens Forbes heeft het brillenbedrijf van de Italiaanse ondernemer, samen met holdingsmaatschappij Delfin, al met al zo’n $ 3,1 miljard aan openstaande schulden.

Hoogstwaarschijnlijk wordt de nalatenschap van Del Vecchio nagenoeg belastingvrij aan de erfgenamen overgedragen, omdat  Luxemburg, waar Delfin is gevestigd, geen erfbelasting hanteert, en Monaco, waar hij tot zijn dood woonde, geen successierechten heft op activa die zijn overgedragen aan echtgenoten of directe afstammelingen.