De 46-jarige Amerikaanse golfer Tiger Woods wordt door velen beschouwd als de allerbeste in zijn sport. In 1996 werd hij professional en in de daaropvolgende jaren won hij zo’n beetje alles wat er te winnen viel. Maar lang niet alles verliep gesmeerd in zijn carrière en persoonlijke leven.

Turbulente carrière van Tiger Woods

In 2009 raakte hij echter in opspraak vanwege buitenechtelijke affaires wat een flinke deuk in zijn imago gaf. In december van dat jaar kondigde hij aan dat hij voor onbepaalde tijd geen professioneel golf meer zou spelen, maar in maart van 2010 nam hij deel aan zijn eerste toernooi na de stop.

Begin 2014 startte Woods met matige resultaten als gevolg van rugklachten. Ondanks twee microdiscectomies bleven de klachten aanhouden en de resultaten slecht. Op 20 april 2017 maakte hij bekend dat hij een vierde rugoperatie sinds 2014 had ondergaan. Het herstel van de meest recente operatie daarvan kostte zelfs 7 maanden. In november van 2017 maakte hij zijn rentree en overtrof direct alle verwachtingen. De resultaten bleven goed en in oktober van dat jaar won hij zijn eerste toernooi sinds de eerste operatie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tiger Woods (@tigerwoods)

In 2021 ging het echter gruwelijk mis toen hij in Los Angeles de controle over het stuur verloor en een auto-ongeluk veroorzaakte. Het was niet zeker of hij ooit nog zou kunnen meedoen op het hoogste niveau en in de maanden die volgden, maakte Woods bekend dat hij door het ongeluk bijna zijn rechterbeen verloor. Een jaar later zijn de klachten nog altijd aanwezig, maar hij doet er alles aan om weer in de PGA Tour te spelen.

“Het is moeilijk geweest, maar ik ben hier gekomen, ik ben zo ver gekomen en ik heb nog een lange weg te gaan”, zei Woods eerder dit jaar tijdens een persconferentie op de Genesis Invitational in de Riviera Country Club. “Elke dag is een gevecht, en ik verwelkom dat gevecht. Sta morgen op, laten we nog een paar rondes gaan.”

In juli van dit jaar speelde een emotionele Woods op ST Andrews in Schotland. “Ik heb het geluk gehad om dit sinds 1995 te doen. Ik weet niet of ik fysiek nog een British Open hier in St. Andrews zal kunnen spelen” zei Woods. “Hoewel ik teleurgesteld ben om naar huis te gaan, heb ik een ongelooflijke week gehad in St. Andrews om 150 jaar geschiedenis en het spel waar we van houden te vieren. Ik wil deze plek bedanken voor alle herinneringen die het me heeft gegeven.”

Aanbod van $ 800 miljoen afgewezen

Ondanks al deze set-backs is Woods maar liefst elf keer uitgeroepen tot beste speler van de PGA Tour en daarmee vallen lucratieve verbintenissen mee binnen te slepen. Maar Woods gaat niet zomaar overal op in. Zelfs niet wanneer er behoorlijk wat geld op het spel staat. LIV Golf-commissaris Greg Norman heeft namelijk bevestigd dat Tiger Woods geweigerd heeft om deel te nemen aan de door Saoedi-Arabië gefinancierde LIV Golf-serie. Daar zou hij tussen de $ 700 miljoen en $ 800 miljoen voor vangen.

Woods, wiens vermogen naar schatting minstens $ 1 miljard bedraagt, wees het aanbod af nadat hij vorige maand zijn kritiek op LIV Golf had geuit tijdens de British Open. De LIV Golf Tour heeft een prijzenfonds van $ 250 miljoen, waarvan het geld afkomstig is van het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF), in wezen is dat de financiële arm van de Saoedi-Arabische regering onder leiding van Mohammed bin Salman.

Een bekende golfer die wél besloot deel te nemen aan de LIV Golf Tour, is de 52-jarige Phil Mickelson. En dat werd hem niet in dank afgenomen. In een eerder uitgebrachte biografie zei dat de Amerikaanse golfer dat hij bereid was verder te kijken dan alleen het schenden van de mensenrechten in Saudie-Arabië. “Ik ben verheugd om met LIV Golf te beginnen en ik waardeer alle betrokkenen. Ik ben ook van plan om de majors te spelen,” zei Phil Mickelson in een verklaring op Twitter: “Eerst wil ik me nogmaals verontschuldigen bij de vele mensen die ik een paar maanden geleden heb beledigd en gekwetst met mijn opmerkingen. Ik heb fouten gemaakt in mijn carrière in sommige dingen die ik heb gezegd en gedaan.”