Bijna 2 miljoen arbeidsmigranten zijn ingezet om de Qatar gereed te maken voor het WK. Het overgrootte deel daarvan zou onder erbarmelijk toestanden moeten zwoegen en Amnestie International spreekt over “moderne slavernij”. Er mensenrechten geschonden, homorechten zijn ver te zoeken en persvrijheid is ook nogal een dingetje. Nee, Qatar blijkt geen geschikte host te zijn voor WK, maar dat hadden de meesten van ons vooraf al op een briefje kunnen geven. Want als zelfs voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter toegeeft dat het een “‘foute keuze” is geweest, weten we dat het echt goed mis is.

Het omstreden WK in Qatar

Ondanks dat alles is het Nederlands elftal inmiddels aangekomen in het gastland en zullen de eerste fans settelen in hun toegewezen container in het ‘fandorp’: zo’n 60.000 voetbalfans moeten genoegen nemen met een zeecontainer waar alsnog $ 203 per nacht voor betaald moet worden. Qatar lijkt hiermee te kosten te besparen, aangezien het land al een astronomische hoeveelheid aan geld heeft uitgetrokken om het FIFA-wereldkampioenschap voetbal überhaupt te kunnen organiseren.

Vooral de bouwkosten van de stadions lopen hoog op en dit is dan ook het meest omstreden en veelbesproken onderdeel van het WK. The Guardian schreef een jaar gelden al dat er meer dan 6.500 arbeidsmigranten uit landen als India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka zijn omgekomen in Qatar sinds het moment dat 10 jaar geleden wereldkundig gemaakt werd dat de golfstaat het recht kreeg om het WK te organiseren.

Volgens Amnesty International staat de teller inmiddels al op 15.000 werkers die het niet meer kunnen navertellen. Voor grote namen in de voetballerij, zoals Frank de Boer, en David Beckham, geen reden om afstand te doen van de organisatie. Want geld is geld, toch?

Zeven van de acht locaties zijn helemaal nieuw gebouwd voor het toernooi en zullen na afloop vrijwel onnodig zijn (los van de Azië Cup 2023 dat het land ook gaat hosten), omdat Qatar slechts 2,9 miljoen inwoners heeft, waarvan slechts 10% echte Qatarezen zijn. Naast de immense bouwkosten werd er ook flink geïnvesteerd in horeca, telecommunicatie, beveiliging en transport, waaronder een metrosysteem voor Doha en een nieuwe luchthaven. Daar zou tezamen zo’n $ 36 miljard mee gemoeid zijn.

Duurste FIFA-wereldkampioenschap voetbal in de geschiedenis

Qatar heeft naar verluidt maar liefst $ 220 miljard gespendeerd om alles op tijd af te krijgen. En daarmee is het het duurste WK ooit gehouden. Volgens cijfers van Front Office Sports was Brazilië in 2014 het op een na duurste WK ($ 15 miljard) kostte, gevolgd door Rusland in 2018 – dat $ 11,6 $ miljard kostte.

Qatar 2022

Hoewel het land slechts drie miljoen inwoners heeft, bedraagt ​​het binnenlands product (BBP) van Qatar in 2022 ongeveer $ 180 miljard vanwege de rijkdom aan aardgasbronnen. Dit houdt in dat sinds de toekenning circa 10 jaar geleden jaarlijks gemiddeld $ 18,3 miljard is uitgegeven, ofwel meer dan 10% van hun BBP.

Alles wijst erop dat Qatar dit doet om hun plek in de wereldgeopolitiek te versterken, maar alle ophef lijken het tegenovergestelde te bereiken. Eeuwig zonde van het geld en het bijkomstige, onnodige leed. Amnesty International wil dat Qatar $ 440 miljoen gaat uittrekken om families van slachtoffers te compenseren, maar of dat ooit van de grond gaat komen, is nog maar de vraag.

Het WK 2022 in Qatar zal binnenkort van start gaan, maar alvorens raden we aan om de nieuwe Netflix-documentaire FIFA Uncovered te bekijken.