Alweer zo’n twee maanden geleden besloot sportmerk Adidas haar intensieve banden met rapper Kanye West te verbreken, na diens antisemitische uitspraken op Instagram. Een hele nobele beslissing van het bedrijf, maar hierdoor staat er een giga-voorraad aan Yeezy-schoenen – de sneaker die West en Adidas samen ontwierpen – stof te happen. Als ze de schoenen niet snel verkopen, dreigt een voorraad van liefst $ 530 miljoen letterlijk in rook op te gaan.

Adidas breekt nauwe banden met Kanye West

Het beëindigen van de samenwerking kwam tot stand na een aantal antisemitische uitspraken van de rapper op Twitter. “Ye” lijkt na zijn scheiding met Kim Kardashian sowieso ietwat de weg kwijt. Zo aanbad hij Adolf Hitler in een interview, verscheen hij op de Paris Fashion Week in een shirt met de tekst “White Lives Matter” en beweerde hij dat George Floyd in mei 2020 niet is overleden door toedoen van agent Derk Chauvin, maar door fentanyl. Ook kocht hij recent na zijn scheiding met Kim Kardashian een luxueuze villa tegenover die van haar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door adidas (@adidas)

Niet alleen Adidas, maar ook Gap en nota bene Balenciaga stopten met de samenwerking. Laatstgenoemde is qua controverse ook niet helemaal rein, zij zorgden voor ophef door een campagne te lanceren met kinderen die beertjes gehuld in SM-kleding vasthielden.

Adidas verliest $ 250 miljoen

Eerder werd al bekend dat Adidas door het beëindigen van de samenwerking zo’n $ 250 miljoen misloopt. Er worden geen Yeezy-producten meer gemaakt, dus de verwachting was dat er een run op de Yeezy-sneakers kwam. Dat blijft echter uit, waardoor het merk nu een kostenpost van $ 530 miljoen dreigt te verduren. Destijds waren de schoenen goed voor een omzet van $ 1,8 miljard.

Volgens The Times onderneemt het merk stappen om de schoenen alsnog te blijven verkopen om zo haar potentiële miljoenenverlies te minimaliseren, alleen dan niet onder de naam Yeezy’s. Anders zullen de schoenen waarschijnlijk letterlijk in rook opgaan.