De oliebranche is omstreden, maar tegelijkertijd enorm lucratief. Zo boekte Shell in 2022 bijvoorbeeld een recordwinst van € 39,9 miljard. Echter zijn er bedrijven die dat soort cijfers bijna per kwartaal draaien. Het Saudische olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft namelijk aangekondigd vorig jaar een recordwinst van € 161 miljard behaald te hebben.

Wederom een recordjaar voor Saudi Aramco

In de zomer van 2022 werd al duidelijk dat Saudi Aramco een gouden jaar tegemoet zou gaan. In het tweede kwartaal werd er een winst van $ 48,4 miljard (€ 47 miljard) genoteerd, een stijging van 90% ten opzichte van de $ 25,5 miljard dat in 2021 werd opgehaald.

Uiteindelijk bleef er onderaan de streep dus een duizelingwekkende € 161 miljard over. Dat betekent dat er per uur € 17 miljoen rechtsreeks richting de bankrekening van de staatsfamilie stroomde. Dat is een stijging van 46% ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens Reuters heeft dat voornamelijk te maken door “hogere energieprijzen, grotere verkochte volumes en verbeterde marges voor verfijnde producten.”

’s Werelds grootste bedrijf ter wereld kan al dat geld goed gebruiken, want de kroonprins van het land, Mohammed bin Salman, wil allerlei megalomane projecten uit de grond stampen. Zo is de bouw van Neom al van start gegaan, zijn er plannen voor een kubusvormige wolkenkrabber genaamd ‘Mukaab‘, een skiresort ter waarde van € 500 miljard en aast hij op een handjevol voetbalclubs.

Olieproductie wordt verder opgevoerd

Mede daardoor zijn ze van plan de olieproductie op te voeren. Om dit mogelijk te maken wordt er voor € 51 miljard geïnvesteerd in nieuwe projecten. Ook besloot het staatsoliebedrijf het dividend te verhogen, met 4% ten opzichte van het derde kwartaal, waardoor het zoals gewoontelijk één van de belangrijke inkomstenbronnen voor de overheid van Saoedi-Arabië blijft.

Deze ontwikkeling blijft nog altijd lastig te rijmen met de doelstelling om tegen 2060 klimaatneutraal te zijn als land. “Aangezien we verwachten dat olie en gas in de nabije toekomst essentieel zullen blijven, zijn de risico’s van onderinvestering in onze industrie reëel – inclusief bijdragen aan hogere energieprijzen”, zei Aramco’s CEO Amin Nasser in de resultatenverklaring.