Volgens de Russische tak van zakenblad Forbes telt het hevig gesanctioneerde, grootste land ter wereld momenteel 110 miljardairs. Dat zijn er 22 meer dan vorig jaar. Wel zijn ze gezamenlijk minder waard. In 2021 hadden de rijkste Russen gezamenlijk $ 606 miljard in handen, maar nu gaat het om zo’n $ 505 miljard; $ 150 miljard meer dan in 2022.

Aantal miljardairs Rusland stijgt

Opmerkelijk vanwege de sancties die het land en haar inwoners heeft getroffen als vergelding voor de oorlog in buurland Oekraïne. Tot op heden hebben de diverse economische sanctiepakketten  weinig effect gehad. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat kromp de Russische economie met slechts 2,1 procent.

Een deel van de Russische miljardairs kunnen ondanks de restricties wel blijven profiteren van de gestegen prijzen van grondstoffen, waaronder voornamelijk olie en metalen.

110 Russische miljardairs dus. Meer dan de 45 Nederlandse miljardairs, aanzienlijk minder dan de Verenigde Staten. Met 724 miljardairs telt dat land de meeste superrijken. De lijst van Rusland had langer geweest kunnen zijn, maar enkele miljardairs besloten afstand te doen van hun Russische staatsburgerschap vanwege de oorlog. Waaronder Yuri Milner, Nikolay Storonsky, Timur Turlov en JetBrains-medeoprichters Sergei Dmitriev en Valentin Kipyatkov.

De drie rijkste Russen

3. Vladimir Lisin

Een naam die waarschijnlijk geen belletje doet rinkelen. Toch behoort Lisin tot de top 3 rijkste Russen. Hoe hij dit voor elkaar kreeg? Het zijn van de voorzitter van Novolipetsk Steel (NLMK), een van de grootste staalproducenten in Rusland, is nogal verdienstelijk.

Naast zijn rol bij NLMK is Lisin ook betrokken bij andere zakelijke ondernemingen, waaronder transport- en logistieke bedrijven. Bovendien was hij van lid van de Russische regering en van 2001 tot 2011 senator in de Federatieraad. Zijn vermogen wordt geschat op $ 25,2 miljard.

2. Vladimir Potanin

Vladimir Potanin, voorzitter en grootaandeelhouder van metalenproducent Nornickel, heeft net als vele andere Russen in de lijst optimaal geprofiteerd van de waardestijging van grondstoffen. Doordat nikkel, zink en tin meer waard werden, steeg zijn vermogen $ 23,7 miljard. Goed voor een tweede plek, aldus Forbes Russia.

1. Andrey Melnichenko

De rijkste man is Andrey Melnichenko, wiens vermogen door Forbes geschat wordt op $ 25,2 miljard. Dat is een verdubbeling in vergelijking met afgelopen jaar. Ook dit had te maken met het feit dat de prijzen voor kunstmest tot een recordhoogte stegen. Hoewel het inmiddels weer iets is afgevlakt, blijft hij de rijkste Rus. Wel heeft hij afscheid moeten nemen van zijn paradepaardje: Sailing Yacht A.

Check hier de volledige lijst van Russische miljardairs.