Architecten zijn verantwoordelijk voor het creëren van functionele, esthetisch aantrekkelijke en veilige gebouwen en structuren die aan de behoeften van de klant en de gebruikers voldoen. Het is daarom niet alleen van belang om creatief te zijn, maar ook punctueel en ijverig. Maar wat verdient een architect gemiddeld in Nederland?

Opleidingen volgen aan de technische universiteit óf de kunstacademie

We kunnen niet zonder architecten. Ze ontwerpen immers al onze huizen en gebouwen. Eenvoudig is het zeker niet, want als iemand interesse heeft in het worden van een architect, zal deze na de middelbare school twee opties hebben. Om een architect te kunnen worden, zou u minimaal vijf jaar in de schoolbanken moeten zitten.

Architect

De aspirant architect kan kiezen voor de studie bouwkunde aan een technische universiteit, om daarna een master in architectuur te doen. Maar het is ook mogelijk om te kiezen om een opleiding architectuur aan de kunstacademie te volgen. Hiervoor is echter wel een portfolio nodig. Toelating aan de kunstacademie is een vrij ingewikkeld proces, dus zullen mensen vaker voor de eerste optie kiezen.

Visuele vaardigheden

Werken in de architectuur is zeker niet voor iedereen weggelegd. Goede architecten hebben analytisch vermogen. Ze moeten over  ruimtelijk inzicht beschikken en begrip hebben van ingewikkelde ontwerpelementen. Ook technische kennis mag niet wegblijven als architect. Ze moeten bijblijven met de laatste technologie, om te kunnen begrijpen hoe het bouwen van een bepaald ontwerp in zijn werking gaat. Daarnaast zijn visuele vaardigheden en een groot creatief vermogen ook zeker van belang.

Het salaris van een architect

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat kan een architect met die kennis verdienen? Een beginnend architect verdient tussen de € 2.284 en € 2.882 bruto per maand. Na een paar jaar in dienst te zijn kan dit bedrag echter flink oplopen. Als een architect minimaal 5 jaar in dienst is, zal deze tussen de € 2.829 en € 3.637 per maand kunnen verdienen, gebaseerd op een 38-urige werkweek. Zeker wanneer iemand zijn eigen architectenbureau opricht is er goed geld te verdienen.

Benieuwd naar salarissen van andere banen? 

  1. Zoveel verdient een chirurg in Nederland
  2. Zoveel verdient een piloot in Nederland
  3. Zoveel verdient een oncoloog in Nederland