De Russische miljardair Dmitry Rybolovlev is van plan om het Griekse eiland Skorpios om te toveren tot een heus kunsteiland. Er zal een luxueus VIP-hotel worden geplaatst op dit 200-hectare geïsoleerde land, waar onder meer een sportcomplex en spa deel van zullen uitmaken.

Het luxe VIP-resort op Skorpios

Het eiland heeft eerder krantenkoppen gehaald, want in 1968 besloten voormalige First Lady ‘Jacqueline Kennedy’ met Aristoteles Onassis (een Griekse scheepvaartmagnaat en toenmalige eigenaar van het eiland) hier in het huwelijksbootje te stappen. Maar inmiddels heeft Rybolovlev het van hem overgekocht en hij is van plan om er een luxe resort van te maken, gevuld met ongeëvenaarde werken van grote kunstenaars van de 20e eeuw op het gebied van architectuur en beeldhouwkunst.

Het resort zal bekend staan als het ‘VIP-complex’, waar de gasten gebruik kunnen maken van het sportcomplex of de spa, en wordt bewaakt door sluipschutters. Klinkt als iets uit een slechte actiefilm. Maar dat is niet enige dat zich op dit kunsteiland zal bevinden. Er zal ook ruimte zijn voor een conferentiecentrum een voetbalveld en een manege. Dit laatste om de ‘paardrijdende miljardairs’ mee aan te trekken. Tevens zal er ook een luxe jachthavengebied aanwezig zijn – waar uiteraard het imponerend jacht van Rybolovlev tussen zal staan.

Skorpios

Echter is het eiland alleen te bereiken via helikopter, dus de extravagante miljardairs die hier een tijdje willen verblijven, zullen hier niet kunnen komen via jacht of vliegtuig, maar enkel via het vliegende object met wieken. Al zal dit het helemaal waard zijn dankzij de prachtige wijngaarden en het entertainende amfitheater.

Volgens The Art Newspaper zouden de afgelopen maanden hebben ongeveer 400 lokale bouwvakkers onvermoeibaar hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het resort op het Griekse privé-eiland Skorpios. Met de bouw van alle faciliteiten en panden is een bedrag van naar verluidt $ 235 miljoen gemoeid.

Rybolovlev heeft $ 150 miljoen betaald voor het Griekse eiland

Dmitry Rybolovlev staat onder andere bekend als de voorzitter van de voetbalclub AS Monaco. De Russische kunstliefhebber pronkt met zijn enorme vermogen van $ 6,7 miljard – omgerekend zo’n € 6,3 miljard – en zijn enorme kunstcollectie. Echter is hij ook slachtoffer geweest van de Bouvier-affaire, waar in 2015 een aantal internationale rechtszaken om zijn geweest. De rechtszaken beweren dat de Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier zijn klanten, waaronder dus Rybolovlev, heeft opgelicht door de oorspronkelijke kosten van kunstwerken verkeerd voor te stellen en ze vervolgens veel te veel in rekening te brengen.

Rybolovlev is de miljardair achter de veelbesproken verkoop van Leonardo da Vinci’s Salvator Mundi. Dit schilderij werd afgehamerd voor een recordbedrag van $ 450,3 miljoen en hangt volgens geruchten momenteel in het jacht van kroonprins Mohammed Bin Salman.

Enfin, het fortuin van de Russische oligarch stelt ‘m in de gelegenheid om overal ter wereld te wonen, maar hij koos om zich te vestigen in het pittoreske Monaco, wat wel vaker gebeurd onder de rijken. Ook al heeft hij ook nog woningen in Amerika, zoals in Hawaii (waar hij het huis van Will Smith kocht), en Switzerland. Naast vastgoed investeerde hij naar schatting zo’n $ 2 miljard in 38 werken van kunstlegendes als Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Amedeo Modigliani en Claude Monet.

Het eiland wordt geopend voor gasten

Dmitry Rybolovlev heeft het eiland toegeëigend in 2013 nadat hij naar verluidt $ 150 miljoen over de blak smeet, terwijl voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich ook interesse had om het eiland te kapen. De familie Rybolovlev is van plan om de ruimte voor enige tijd als privébezit te gebruiken terwijl de rest van het jaar, en het eiland zal te huur zijn. Dat betekent dat de locatie geopend zal zijn voor wie er maar genoeg te bieden heeft om hier hun vakantie te kunnen vieren.

Op het ‘Art Island’ zal plek zijn voor maximaal 50 gasten en de kosten voor de accommodatie zal neerkomen tussen de $ 1 en $ 2 miljoen per week om het complex te kunnen huren. Mocht alles volgens plan verlopen, dan zullen de deuren medio 2024 geopend worden.