Met de opkomst van de zomer op het noordelijk halfrond, trekken superjachten uit alle uithoeken van de wereld naar de glinsterende Middellandse Zee. Dit jaar vertoonden de kusthavens en ankerplaatsen een opmerkelijke bedrijvigheid, met een recordaantal superjachten die zich verzamelden in het beroemde maritieme toevluchtsoord.

De maand juli markeerde een ongekende drukte, met maar liefst 1.570 jachten van meer dan 24 meter die door het gebied navigeerden volgens BOATPro’s Global Fleet Tracker. Deze cijfers, het hoogste niveau in vijf jaar, vinden hun oorsprong in de wereldwijde heropening na de eerste pandemische lockdown in 2020. Destijds daalde het aantal superjachten dat de Middellandse Zee aandeed naar een dieptepunt van 1.179.

Na de versoepeling van de beperkingen in 2021, keerden 1.426 superjachten in juli terug naar de Middellandse Zee, ruim boven het niveau van 2019. Deze trend zet zich dit jaar voort, waarbij de Middellandse Zee zich nog verder profileert als dé bestemming voor zomerse zeilavonturen.

Favoriete aanlegplaatsen

De vaarroutes langs dit betoverende gebied omvatten vaak Europese juweeltjes zoals Frankrijk, Italië en Griekenland In de afgelopen maand waren plaatsen zoals Saint Tropez, Monaco, Capri, Sardinië en Corfu favoriete aanlegplaatsen voor jachten, vaak als onderdeel van uitgebreide zomercruises. Scheepswerven staan onder druk om nieuwe vaartuigen tijdig af te leveren voor de mediterrane zomer, zodat eigenaren van hun nieuwe aanwinst kunnen genieten voordat het herfstseizoen aanbreekt.

Superjachten

Lady Lara van Lürssen vlakbij de haven van Corfu

Een opmerkelijk voorbeeld is het 146 meter lange superjacht Opera van Lürssen, dat zijn debuutseizoen vierde door de populaire mediterrane hotspots langs het Italiaanse schiereiland te verkennen. Gedurende juli werd dit imposante jacht gespot terwijl het verschillende bestemmingen aandeed, waaronder Venetië, Dubrovnik, Corfu, Sicilië en Amalfi, voordat het terugkeerde naar de havenstad Genua.

Nieuw afgeleverde superjachten

In juli werden meer dan 100 nieuwe superjachten (opgeleverd in 2023) door BOATPro geregistreerd in dit gebied. Hierbij waren twee recente pronkstukken van de Nederlandse werf Oceanco: Seven Seas van Steven Spielberg en het 127 meter lange Koru, ’s werelds grootste zeiljacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos en zijn wederhelft.

Steven Spielberg

Seven Seas

De aantrekkingskracht van de Middellandse Zee op nieuwe en terugkerende jachten, en hun trotse eigenaren, blijft jaar na jaar onverminderd. Dit getuigt van de voortdurende betekenis van deze regio, die nog steeds het kloppende hart vormt van de superjachttraditie.