Het iconische sportmerk Adidas, dat decennialang synoniem stond voor succes en innovatie, wordt geconfronteerd met een ongekende uitdaging toen het voor het eerst in dertig jaar verlies leed. De financiële neergang is grotendeels toegeschreven aan de controversiële rapper Kanye West. De tumultueuze relatie van Kanye West met Adidas kwam tot een abrupt einde in oktober 2022, nadat hij publiekelijk antisemitische uitspraken had gedaan, wat leidde tot een onmiddellijke beëindiging van hun samenwerking. Deze breuk liet Adidas achter met niet alleen een schat aan onverkochte Yeezy-schoenen, maar ook met een complexe juridische strijd die het merkimago op het spel zette.

Afscheid van rapper leidt tot nettoverlies van € 75 miljoen

Het financiële debacle van Adidas, gekenmerkt door een nettoverlies van € 75 miljoen in het afgelopen jaar, staat in schril contrast met de indrukwekkende winst van € 612 miljoen die het bedrijf in 2022 wist te behalen. Adidas ondergaat een significante daling in hun omzet, met maar liefst 5%, waardoor het totaal uitkwam op € 21,4 miljard. Terwijl talloze concurrenten worstelden om overeind te blijven tijdens de pandemie, wist Adidas zijn winstgevendheid te handhaven. Deze neergang lijkt echter nauw verweven te zijn met externe factoren, met name de controversiële gebeurtenissen rondom Kanye West, die een schaduw werpen op de eens zo glanzende reputatie van het merk.

Het stopzetten van de samenwerking met Kanye West in oktober 2022, na zijn antisemitische uitlatingen op sociale media en in interviews, heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het financiële verlies van Adidas. Als gevolg hiervan werden de distributie van Yeezy-schoenen, de Adidas-lijn van West, en de betalingen aan de rapper abrupt stopgezet. Deze beslissing liet Adidas echter achter met een aanzienlijke voorraad schoenen, waarvan aanvankelijk werd getwijfeld of ze nog wel verkocht moesten worden. Ondanks een vernieuwd contract in 2016, waarin Adidas de mogelijkheid kreeg om de overeenkomst onder specifieke voorwaarden te ontbinden, bleken de uitspraken van West te extreem voor het sportmerk. Hoewel het contract is ontbonden, bevindt Adidas zich nog steeds in een juridische strijd, waarbij aandeelhouders beweren dat ze niet op tijd zijn ingelicht over de problemen met West.

Adidas zou Kanye aanklagen voor maar liefst $ 250 miljoen

Na het stopzetten van de samenwerking met Kanye West begon Adidas in mei 2023 met het verkopen van de achtergebleven voorraad Yeezy-schoenen, aangezien het bedrijf de designrechten bezit. Deze strategische zet resulteerde in een opbrengst van maar liefst € 750 miljoen in 2023. Een bewonderenswaardige daad van maatschappelijke verantwoordelijkheid volgde. Een deel van deze opbrengst doneert Adidas aan groepen die zich inzetten tegen antisemitisme en andere vormen van haat. Ondanks deze inspanningen blijft er echter nog een resterende voorraad over, waarvan Adidas van plan is om deze dit jaar te verkopen voor € 250 miljoen. Echter verloopt deze verkoop nog niet geheel soepel, met dank aan de rapper.

In typische Kanye-stijl riep de rapper op tot een boycot van Adidas na de beëindiging van hun samenwerking. Hij spoorde zijn fans aan om geen Yeezy-sneakers meer te kopen bij het bedrijf. Deze oproep volgde op de aankondiging van Adidas, zo’n anderhalf jaar na de breuk met Kanye West, over hun nieuwe Yeezy Boost 350 V2 sneaker. Op Instagram schreef Kanye: “Iedereen die van mij houdt, zou deze neppe Yeezy’s niet kopen.” In een video richtte Kanye zich tot zijn fans, waarin hij verklaarde dat Adidas hem niet betaalde voor zijn werk en hem zelfs aanklaagde voor $ 250 miljoen vanwege het stopzetten van de samenwerking. Dit zou ook niet de eerste keer zijn dat Adidas Kanye voor de rechter sleept.