Grote zorgen hangen boven Nederland vanwege het dreigende vertrek van de Hollandse chipgigant ASML naar het buitenland. Het toonaangevende bedrijf uit Veldhoven overweegt serieus een vertrek naar het buitenland vanwege het verslechterde investeringsklimaat. Het idee van het vertrek lijkt niet langer een hypothetische dreiging, maar een concrete mogelijkheid te worden. De boodschap lijkt te zijn doorgedrongen tot de hoogste regionen van de Nederlandse politiek, want het kabinet heeft in reactie hierop een speciale operatie opgetuigd om te voorkomen dat deze groeibriljant voor de Nederlandse economie elders zal uitbreiden.

ASML dreigt te vertrekken naar het buitenland

De grootschalige operatie, die onder de naam ‘Beethoven’ is geïnitieerd, heeft op de betrokken ministeries een sfeer van urgentie gecreëerd. Het kabinet staat voor een immense uitdaging, hoe kunnen ze ASML in Nederland houden te midden van toenemende dreigingen van een mogelijk vertrek naar het buitenland? De discussies in Den Haag draaien om de cruciale vraag wat er nodig is om de fabrikant van chipmachines hier te behouden. ASML heeft bij het kabinet een lijst van wensen neergelegd, waarbij de mogelijkheid van uitbreiding elders, zoals in Frankrijk, niet wordt uitgesloten.

Dit vormt een complexe puzzel voor de Nederlandse regering, aangezien het verplaatsen van delen van ASML, of zelfs alleen maar uitbreiden in het buitenland, een gevoelige klap zou betekenen voor Nederland. Dit komt bovenop het eerdere vertrek van multinationals zoals Shell en Unilever, die hun hoofdkantoren naar het Verenigd Koninkrijk hebben verplaatst. De groeiende zorgen over het Nederlandse vestigingsklimaat bereiken nu een kookpunt, nu ook ASML dreigt de wijk te nemen naar het buitenland. Het is duidelijk dat ASML niet alleen economisch van groot belang is, maar ook strategisch gezien van onschatbare waarde voor Nederland.

Onmisbare pijler van de nationale economie

ASML, het Nederlandse hightechbedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van chipmachines, staat niet alleen bekend om zijn innovatieve producten, maar ook om zijn indrukwekkende bijdrage aan de Nederlandse economie. Afgelopen jaar had het bedrijf een aanzienlijke stijging van de toegevoegde waarde per werknemer. Bij ASML ging het van € 60 naar meer dan € 90 per uur in slechts enkele jaren tijd. Mede door deze bijdrage ging Nederland zijn bbp over de magische grens van € 1 biljoen.

Hoe belangrijk ASML voor Nederland is, wordt verder benadrukt door de recente mijlpaal van het boeken van de hoogste omzet en winst ooit in het afgelopen kwartaal. Deze prestaties onderstrepen niet alleen de leidende positie van ASML in de wereldwijde markt voor chipmachines, maar ook zijn cruciale rol in het stimuleren van innovatie, economische groei en werkgelegenheid in Nederland. Als een ware vlaggendrager van de Nederlandse technologische industrie, blijft ASML een onmisbare pijler van de nationale economie.