De Amerikaanse autoriteiten hebben de afgelopen gejaagd op jachten van Russische oligarchen als onderdeel van de opgelegde sancties tegen het Kremlin. Afgelopen donderdag heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën een nieuwe ronde aangekondigd. Ditmaal was onder meer Imperial Yachts van Evgeniy Kochman, een Russische oligarch met nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin, aan de beurt.

Imperial Yachts van Russische oligarch

Deze beslissing is gemaakt op basis van een onderzoek van The New York Times, waar enkele leden van Russische elite worden blootgelegd, wiens immense rijkdom de afgelopen maanden zo goed als onder internationaal toezicht is gevallen. Het hoofdonderwerp van de publicatie was Imperial Yacht.

Kochman richte het jachtverhuurbedrijf op in 2004 en heeft het sindsdien op de kaart weten te zetten als één van de meest gerespecteerde full-service makelaardijbedrijven in de botenbranche. Zakenblad Forbes omschrijft Dmitry Kamenschik als selfmade en schat zijn vermogen anno 2022 op $ 2,3 miljard. De 54-jarige begon zijn loopbaan met goederen van China naar Moskou te vliegen, totdat hij op zijn 30e de leiding kreeg over de luchthaven Domodedovo, de op één na grootste luchthaven in Rusland en de grootste van de drie luchthavens in hoofdstad Moskou.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Imperial Yachts (@imperial_yachts)

“De Russische elites, tot en met president Poetin, vertrouwen op complexe ondersteunende netwerken om hun rijkdom en luxe activa te verbergen, te verplaatsen en te behouden”, zei onderminister van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen Brian Nelson in een verklaring. “We zullen doorgaan met het handhaven van onze sancties en het blootleggen van de corrupte systemen waarmee president Poetin en zijn elites zichzelf verrijken.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Imperial Yachts (@imperial_yachts)

Op de website van  Imperial Yachts staat het volgende statement: “We zijn dit bedrijf vanuit het niets begonnen, en nu lijkt het erop dat we vanwege ons succes helaas het doelwit zijn van degenen die ons graag naar beneden halen.”

Flying Fox

Een van de meest imposante en opvallende jachten van Imperial Yachts, is ongetwijfeld Flying Fox. In 2021 gingen Beyoncé en Jay-Z op vakantie op het 136 meter lange jacht en dit jaar plaatste YouTuber en boxer Jake Paul een video van een feest op het jacht. Het gerucht gaat dat het in eigendom is van Amazon-oprichter Jeff Bezos, wat zowel hijzelf als het bedrijf ontkent.

Charteren Flying Fox

Terwijl de VS druk bezig is geweest in Fiji om ‘Amadea‘ in beslag te kunnen nemen, werd Flying Fox in maart een maand in de Dominicaanse Republiek vastgehouden door Amerikaanse federale agenten nadat de eigenaar van de Flying Fox, inderdaad Kamenschik, eerder dit jaar aan de Amerikaanse sanctielijst was toegevoegd.

Sindsdien lijkt het gevaarte van de aardbodem verdwenenen: sinds de vrijlating in april is er niets meer van het jacht vernomen, maar volgens scheepsvolgers werd het voor het laatst gezien in Gorcek, Turkije – sinds de invasie van Oekraïne een populaire plek voor jachten van Russische oligarchen. Er geldt daar namelijk geen uitleveringsverdrag.

Imperial Yacht verhuurt verder nog meerdere andere (super)jachten, waaronder ook het 107 meter lange Lana.