De nieuwste editie van de Quote 500 is uit en dat betekent dat lands’ rijksten weer op een rijtje gezet worden op basis van hun vermogen. Hoewel de top 5 bijna hetzelfde is gebleven als in 2021, zijn er verder in de lijst opvallende namen bijgekomen, zoals die van Max Verstappen en prins Bernhard van Oranje-Nassau. We verleggen in deze publicatie toch even naar de 5 meest vermogenden van 2022.

5 rijkste Nederlanders van 2022

Over de nummer 1 hoeven we niet geheimzinnig te zijn, want dat is nou al jaren vaste prik: Charlene de Carvalho-Heineken. Ook blijft de top 5 in vergelijking met vorig jaar bijna hetzelfde, maar er is wel een beetje heen en weer geschoven. Dit jaar was de ondergrens maar liefst € 120 miljoen (€ 10 miljoen meer dan vorig jaar) en tezamen zijn de 500 namen in de lijst € 230 miljard waard, een stijging van bijna 5%.

Ook staan er ieder jaar diverse BN’ers in de lijst van de rijkste Nederlanders, waarvan de hoogst genoteerde uiteraard media-magnaat John de Mol is. Hij zakte echter wel een paar plekken (van 18 naar 22), maar zijn geschatte vermogen van € 2 miljard liegt er beslist niet om. Na hem komt zijn partner en theaterproducent Joop van den Ende (plek 29 met € 1,6 miljard) en tv-producent Reinout Oerlemans (plek 268 met € 210 miljoen).

De grootste daler en grootste stijger

Jitse Groen, oprichter van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, is de grootste daler. In een jaar tijd is ruim driekwart van zijn vermogen verdampt en staat hij met € 285 miljoen op plek 175, terwijl hij vorig jaar de 34e positie bekleedde. De eer van de hoogste stijger gaat naar Jouk Pleiter. De topman van het Amsterdamse Backbase, een bedrijf dat banken assisteert met het opzetten van internet- en mobiel bankieren, staat op de 14e plek en zag zijn vermogen stijgen tot € 2,3 miljard, een vernegenvoudiging!

5. Remon Vos – € 4,4 miljard

We beginnen de top 5 rijkste Nederlanders met Remon Vos. Vorig jaar stond deze 52-jarige vastgoedmagnaat nog met € 5,7 op nummer twee, maar met een geschat vermogen van € 4,4 miljard moet hij dit jaar een genoegen nemen met de 5e plek. Zijn aandeel in CTP, vastgoedontwikkelaar van industriële en logistieke bedrijfsparken in met name Centraal- en Oost-Europa, maakte op de Amsterdamse beurs een fikse daling mee, waardoor zijn vermogen flink kelderde.

Maar de Groninger liet aan Quote weten optimistisch te zijn. “Ik zie nog meer dan voldoende kansen. Juist in tijden van crisis kun je goed zakendoen. Ik hou me vooral bezig met nieuwe projecten. Dat vind ik het spannendst en daar krijg ik de meeste energie van.”

4. Gérita en Inge Wessels – € 4,9 miljard

Gérita en Inge Wessels namen in 2017 het stokje over van bouwbedrijf VolkerWessels nadat hun vader, Dik Wessels, kwam te overlijden. Ze hebben vrijwel zijn gehele imperium geërfd en hun gezamenlijke vermogen vorig jaar werd geschat op € 3 miljard. Dat is dit jaar maar liefst € 1,9 miljard meer. De zusters investeerden in Duitse en Nederlandse woningen, wat hen in 2021 een winst van € 228 miljoen opleverde. Om nog maar te zwijgen over hun overige investeringen en de solide resultaten van bouwbedrijf Koninklijke VolkerWessels.

3. Frits Goldschmeding – € 5,2 miljard

Wat nou met uw 67e op pensioen? Firts Goldschmeding is ondertussen alweer 89, maar laat zich niet tegenhouden door de leeftijd. De oprichter van uitzendbureau Randstad, waar hij nog ruim 30% van de aandelen van bezit, zorgde voor 2021 ruim € 33 miljoen in het laatje en deze uitstekende resultaten resulteerde in een winstuitkering van € 320 miljoen. Ondertussen heeft Goldschemeding al miljoenen aan goede doelen geschonken en hoeft zich de rest van zijn leven geen zorgen meer te maken over financiële zaken.

2. Ralph Sonnenberg – € 5,2 miljard

Uiteraard is Luxaflex-baas Ralph Sonnenberg ook weer van de partij én zelfs een van de hoogste stijgers. Hij zag zijn vermogen van € 3,6 miljard in 2021, stijgen naar maar liefst € 5,2 miljard in 2022. Vlak voor de jaarwisseling besloten de Sonnenbergs hun Luxaflex-produceerbedrijf Hunter Douglas te verkopen aan een buitenlandse partij en dat was niet onverdienstelijk. Ze behouden een minderheidsbelang, waardoor ze toch hun stem kunnen laten gelden.

1. Charlene de Carvalho-Heineken – € 12,8 miljard

Jahoor! De onbetwiste winnaar van het Quote-feest is uiteraard wederom Charlene de Carvalho-Heineken. Hoewel Charlene de Carvalho-Heineken haar vermogen in 2022 ziet slinken van € 13,5 miljard naar € 12,8 miljard, blijft ze met de scepter zwaaien in de Nederlandse rijkenlijst. Afgelopen jaar verzekerde een geschat vermogen van € 12,1 miljard haar ook al deze koppositie. Echter was dit geen recordhoogte, want voor het eerst in 2009 maakte haar vermogen toen een daling mee. Enfin, Santé!