We zien vaak de meest megalomane en zeldzame Ferrari’s op veilingen voorbijkomen, maar dit is dit keer wel anders. Bij een veiling van RM Sotheby’s in Miami wordt namelijk een losse V12-motor (#102042), afkomstig uit een Ferrari Enzo, te koop aangeboden. Een heus collecters item voor de fervente (sport)autoliefhebber.

V12-motor afkomstig uit zeldzame Enzo

De V12 is afkomstig uit een Ferrari Enzo, bouwjaar 2002. RM Sotheby’s biedt vaker exclusieve Ferrari’s aan, maar nog nooit een los motorblok. Eerder zagen we al een Enzo, 288 GTO Evoluzione en Testarossa Pininfarina onder de hamer gaan.

Ferrari Enzo

De Ferrari Enzo is met zijn oplage van slechts 400 stuks een zeldzaam stukje autotechniek. De wagen werd gebouwd in de hoogtijdagen van het Formule 1-team van Ferrari. Het idee achter de Enzo was die F1-successen over te brengen op de weg. De wagen werd ontworpen door de Japanner Ken Okuyama, die naast de Enzo ook de Ferrari 599 GTB Fiarona en de Maserati Quattroporte ontwierp.

Ferrari wilde 349 exemplaren van de Enzo bouwen, dit werden er uiteindelijk 400.

V12-motor uit Ferrari Enzo wordt geveild

De 6,0 liter V12 Tipo F140-motor, zoals het blok voluit heet, wordt door het veilinghuis aangeboden in een houten krat, wat suggereert dat de motor nooit gebruikt is. Het veilinghuis bevestigt dat dit inderdaad het geval is.

Motor Ferrari Enzo

De Tipo F140-motor is het eerste blok uit de F14-serie, en debuteerde in 2002 in de Ferrari Enzo. Destijds was het de meest krachtige en atmosferische V12 van dat moment, met 651 pk. De motoren vertolkten later een prominente hoofdrol binnen de wereld van sportwagens. Met behulp van een hybride systeem behaalde de Tipo F140 zelfs 819 pk.

Ferrari Enzo V12-motor

De motor ging na fabricatie direct naar een dealer in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De V12 had een vermogen van zo’n 660 pk. Het blok is helemaal compleet, met alle accessoires, inlaat en kabelboom van dien, en verkeert in volledige fabrieksstaat.

De motor zal op 10 december dit jaar onder de hamer gaan bij het Canadese veilinghuis RM Sotheby’s. Naar verwachting gaat het iconische V12-blok zo’n € 200.000 á € 300.000 opleveren. Heeft u interesse in dit zeldzame en tastbare stukje auto-geschiedenis? U kunt hier bieden.