Halverwege juli zal cryptoplatform Binance definitief vaarwel zeggen tegen de Nederlandse markt. Het bedrijf van Changpeng Zhao heeft honderdduizenden klanten in ons lage landje, maar wat gebeurt daarmee? Nou, die worden doorverwezen naar het in 2017 opgerichte Coinmerce. Deze opmerkelijke ontwikkeling maakt de Nederlandse beurs in één keer de grootste van Nederland.

Coinmerce ontvangt honderdduizenden klanten van Binance

Cryptoplatform Coinmerce van Nick en Luc Smits van Oyen opereert ondertussen al in twaalf Europese landen en opende in 2021 de eerste fysieke cryptowinkel van Nederland. In het zogenoemde Crypto Information Center kunnen belangstellenden zichzelf laten informeren over cryptomunten.

Coinmerce claimt nu een van de grootste aanbieders te zijn en blijft zich richten de gebruiksvriendelijkheid van hun platform. “Onze focus ligt op jou, de echte persoon die Coinmerce gebruikt. We verwelkomen alle ervaringsniveaus en richten ons op veiligheid en het veranderen van beginners in professionals.”

Binnenkort zullen de nieuwe klanten binnenstromen, want Binance, een van ’s werelds grootste cryptobeurzen zal uit Nederland vertrekken en verwijst de huidige klanten door naar Coinmerce. Die overgang vindt momenteel al plaats en levert “potentieel honderdduizenden klanten opleveren”, zegt Jaap de Bruijn, CEO van Coinmerce, in een uitzending van RTLZ.

“Wij hebben een aanbevelingsovereenkomst met hen gesloten. Om dat kracht bij te zetten hebben wij een technische oplossing gebouwd waar door een gebruiker met één klik op de knop al zijn of haar ‘assets’ kan overmaken naar Coinmerce en er gelijk een account gegenereerd wordt,” vervolgd De Bruijn.

“De activaoverdracht is nu live”, schrijft Binance in een mail naar alle Nederlandse klanten. “Vanaf vrijdag 14 juli kon je de overboeking van je geld naar Coinmerce accepteren. Als u de overboeking vóór 17 juli accepteert, wordt uw geld op 19 juli overgemaakt. Na 17 juli blijft uw geld veilig en beschikbaar voor u om over te maken naar Coinmerce en alle andere opties die op elk moment worden aangeboden.”

Coinmerce

Foto: Oprichter Nick Smits van Oyen en CEO Jaap de Bruijn

Maar waarom houdt Binance het gezien in ons lange landje met zo’n twee miljoen crypto-investeerders? Daarvoor moeten we even terug naar 2022. Op 18 juni van afgelopen jaar kreeg Binance namelijk een boete opgelegd van € 3,3 miljoen van De Nederlandsche Bank (DNB), omdat de cryptoberus niet voldeed aan de vereiste registratie van het aanbieden van cryptodiensten.

Binance zei sindsdien tot een oplossing te willen komen met de DNB, maar kennelijk zijn ze daar niet in geslaagd. Het leidde er zelfs toe dat Binance afgelopen maand besloot aan te kondigen dat ze stoppen met Nederland. Zodra de beurs op 23 definitief sluit kunnen gebruikers alleen nog maar hun tegoeden opnemen, als ze nog niet zijn overgestapt naar een andere aanbieder, zoals Coinmerce dus.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Coinmerce (@coinmerce)

“Veilig platform”

Een aantal klanten is vanaf 23 juni al vertrokken bij Binance richting andere platforms. Binance zegt nu de overstap van al zijn klanten juist naar deze concurrent te adviseren „omdat ze een veilig platform hebben” en omdat klanten op deze manier in “een vertrouwde omgeving” kunnen blijven aan- en verkopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Coinmerce (@coinmerce)

Ineenstorting van de cryptomarkt

De cryptomarkt is langzamerhand aan het opkrabbelen nadat het afgelopen jaar als een kaartenhuis ineenstortte. Daar kunnen we Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX, persoonlijk verantwoordelijk voor stellen. De op de Bahama’s gevestigde cryptobeurs liet miljarden dollars van klanten verdwijnen en hierdoor verloren miljoenen personen wereldwijd hun vertrouwen in crypto’s.

Nick Smits van Oyen wil daarom graag benadrukken dat zoiets niet mogelijk is bij Coinmerce. Dit omdat het ’absolute merendeel’ van alle tegoeden standaard bewaard worden in zogeheten ’cold wallets’. Dat zijn digitale portemonnees niet draaien op een netwerk. Zie het als een beveiligde digitale portemonnee, waar voor de rest niemand bij kan.